Πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» -Οι διαφορές από το «Norman Atlantic»

0

Στο φως έρχονται οι πρώτες πληροφορίες από την έρευνα των ειδικών, για τα αίτια της πυρκαγιάς στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», εξαιτίας της οποίας έζησαν εφιαλτικές στιγμές 875 επιβάτες μέχρι να αποβιβαστούν στον Πειραιά, χωρίς όμως να πάθει κανείς τίποτα.
Υπενθυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου 2014, στο οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic» που είχε μισθωθεί από την εταιρεία ΑΝΕΚ Lines και εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα κι ενώ βρισκόταν στον πορθμό του Οτράντο στην Αδριατική θάλασσα όταν ξεσπάσε πυρκαγιά στο γκαράζ του με αποτέλεσμα την απώλεια 29 ατόμων από τα 474 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο.
Αιτία της φωτιάς στο πλοίο ήταν ένα βραχυκύκλωμα σε μοτέρ φορτηγού- ψυγείου, που βρισκόταν στο γκαράζ,. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι μόλις σε τέσσερα λεπτά η φωτιά επεκτάθηκε σε τέτοιο βαθμό, που δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί.
Στο «Norman Atlantic» αμφιβάλουμε αν και σήμερα έχουμε επίσημη αιτία έναρξης της πυρκαγιάς. Άλλοι ισχυρίζονται ότι προήλθε από αναμμένη μηχανή φορτηγού και κάποιοι άλλοι μιλούν για πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο.
Οι πυράντοχες θύρες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έκλεισαν και στεγανοποίησαν μεγάλα κομμάτια του πλοίου και το σύστημα πυρόσβεσης που δημιούργησε στα γκαράζ τεχνητή ομίχλη νερού, χωρίς να κινδυνεύσει να πλημμυρίσει το πλοίο, ήταν οι λόγοι που δεν επεκτάθηκε περαιτέρω η φωτιά.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτούργησαν στο στο «Norman Atlantic»
Εν κατακλείδι, αν το πλοίο δεν ήταν καλής κατασκευής ή επαρκώς συντηρημένο, η φωτιά θα είχε εξαπλωθεί προς τα πάνω και ίσως βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια πολύνεκρη τραγωδία, όπως συνέβη και με το στο «Norman Atlantic».
Θυμίζουμε ότι μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς το πλοίο, που είχε προορισμό την Κρήτη, επέστρεψε στον Πειραιά και αποβίβασε τους 875 επιβάτες και το πλήρωμα. Η φωτιά έσβησε έπειτα από προσπάθεια 5 ημερών από τους πυροσβέστες, ενώ το στο «Norman Atlantic» καιόμενο «σουλατσάριζε» στην Αδριατική με τελικό στόχο, όπως αποδείχτηκε να φτάσει στην Ιταλία, άγνωστο γιατί!.

Share.

Comments are closed.