«Ιερός πόλεμος» Ουάσινγκτον-Μόσχας με φόντο την εκκλησία της Ουκρανίας και απειλή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο!

0

Θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας έχει ξεσπάσει, με αφορμή την αυτονομία της ουκρανικής εκκλησίας, την οποία οι μεν Ρώσοι θέλουν να την έχουν υπό τον έλεγχό του Πατριάρχη της Μόσχας, οι δε Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν ο έλεγχος αυτής της εκκλησίας να παραμείνει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τη διόγκωση αυτού του προβλήματος, προσπάθησε πριν λίγες μέρες, να διευθετήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τοποθετώντας δύο Έξαρχους στο Κίεβο με «αποστολή». να διαμορφώσουν κλίμα και να προσπαθήσουν να εκτονώσουν την ένταση. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι εντελώς απίθανο και στόχος του Πατριάρχη ήταν απλά να κερδίσει λίγο χρόνο.
Πάντως ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος είναι στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αμφισβητεί ευθέως τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει ότι θέλει να «δώσει λύση σ’ αυτή την οδυνηρή κατάσταση».
Από την πλευρά του ο Κύριλλος λέει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει σε καμία περίπτωση το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Ουκρανίας. «Δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να διακόψουμε τις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ρωσικής εκκλησίας Μητροπολίτης Ιλαρίωνας σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.
Εκείνο που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι τον Πατριάρχη Κύριλλο τον στηρίζει ξεκάθαρα ο Πούτιν και αυτό που ανησυχεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και την Αθήνα είναι ότι στην υπόθεση μπορεί να εμπλακεί και Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καθοδηγούμενος από τον Πούτιν, ώστε να πιέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αν αυτό δεν το έχει κάνει ήδη κατά την τελευταία τους συνάντηση.

Η Ρωσική εκκλησία σταματά να μνημονεύει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Ααποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ Κύριλλος ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
«Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου»- ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.
Από την άλλη πλευρά ο γραμματέας του Πατριάρχη Κύριλλου π. Αλέξανδρος Βολκόφ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών δεν διακόπτεται. Η απόφαση αυτή δεν καθιστά αδύνατη τους κληρικούς των δύο εκκλησιών να έχουν κοινή λατρεία».
Με δυο λόγια στις εκκλησίες του Πατριαρχείου Ρωσίας δεν θα μνημονεύεται το όνομα του Πατριάρχη όμως θα μπορούν οι Ρώσοι ιερείς να συλλειτουργούν με τους ορθόδοξους ιερείς των άλλων εκκλησιών.
Ουσιαστικά αυτή η εξέλιξη είναι και προβληματική για την ορθόδοξη εκκλησία και στόχο έχει να στερήσει από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης τη δυνατότητα να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

Κρεμλίνο: Μας ενδιαφέρει η ενότητα της ορθόδοξης εκκλησίας
Με μια πολύ προσεκτική δήλωση το Κρεμλίνο πήρε θέση στο ζήτημα που έχει ανακύψει για το αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας. «Η προτιμώμενη λύση είναι η διατήρηση της ενότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Tass, σχολιάζοντας το ζήτημα, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η ορθόδοξη εκκλησία, τονίζοντας ότι το ρωσικό κράτος παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν μπορεί ουσιαστικά να παρέμβει. «Μας προκαλεί ανησυχία η πληροφορία για τις πιθανές λύσεις σε ό,τι αφορά την εκκλησία της Ουκρανίας. Αλλά την ίδια ώρα αυτά τα ζητήματα άπτονται του ενδοεκκλησιαστικού διαλόγου, είναι εκκλησιαστικά ζητήματα, και βεβαίως το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτά. Για την Μόσχα και για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, το μόνο προτιμώμενο σενάριο είναι αναμφίβολα η διατήρηση της ενότητας» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Share.

Comments are closed.