TAXISnet: Νέες υπηρεσίες που μειώνουν τις επισκέψεις στις ΔΟΥ

0

Στη διασύνδεση μέχρι το τέλος του έτους με το ληξιαρχείο προχωρά η φορολογική διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα μέχρι 31/12/2018 θα έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές αλλαγές για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, των λογιστών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μία σειρά από δηλώσεις, για τις οποίες σήμερα απαιτείται η μετάβαση των υπόχρεων στην εφορία, θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet. Ειδικότερα:

  1. Οι γάμοι, οι θάνατοι, οι απώλειες ταυτοτήτων θα δηλώνονται αυτόματα στην εφορία, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του φορολογουμένου σε αυτήν, όπως γίνεται σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται άμεσα και η διαγραφή του θανόντος από τα μητρώα της εφορίας. Αυτό θα ΄λεχει ως συνέπεια να διεκπεραιώνονται ταχύτερα θέματα κληρονομιών, ενώ ταυτόχρονα θα κλείνει ο ηλεκτρονικός λογαριασμός του θανόντος προκειμένου να αποφευχθούν και λαθροχειρίες.
  2. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και από την 1-1-2019 η δήλωση μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων.
  3. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλεται από το νέο έτος και η δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
  4. Προοδευτική αποδέσμευση των κατασχεμένων λογαριασμών από τον Ιανουάριο του 2019. Το μέτρο αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες η εφορία έχει προχωρήσει στη δέσμευση και κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών τους.
  5. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εάν επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις με τους συντρόφους ή τους συζύγους τους. Η φορολογική διοίκηση έχει αποφασίσει ότι από τούδε και στο εξής ακόμα και στις κοινές δηλώσεις θα γίνεται ξεχωριστή βεβαίωση φόρου και κατ’ επέκταση επιστροφή φόρου εφόσον προκύπτει για τον κάθε υπόχρεο.
Share.

Comments are closed.