Αίγυπτος: Στις 12 Σεπτεμβρίου, χτύπησε το «πρώτο κουδούνι» στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας (ΦΩΤΟ)

0

54 είναι οι μαθητές που πέρασαν το κατώφλι των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας, του Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου στην Αλεξάνδρεια, ακούγοντας το πρώτο κουδούνι για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς 2018 – 2019.
Μέσα στο ιστορικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εκεί όπου κάποτε ο Ελληνισμός έσφυζε από ζωή, εκεί όπου και στο Αθλητικό Στάδιο δε χωρούσαν καν οι Έλληνες να σταθούν για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, σήμερα, οι είκοσι περίπου αποσπασμένοι και ντόπιοι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν τους 54 μαθητές τους.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τον αγιασμό των μαθημάτων που τέλεσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας (Γκάνας) κ. Νάρκισσος, μεταφέροντας τις πατρικές ευχές του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

«Να έχετε μία χρονιά δημιουργική, όπου να προκόπτετε, να έχετε σοφία και Χάρη Θεού», συμβούλεψε τους Αιγυπτιώτες μαθητές ο Μητροπολίτης Νάρκισσος.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης εστίασε κυρίως στο γεγονός ότι τα ελληνικά σχολεία στην Αλεξάνδρεια αποτελούν «πηγή υπερηφάνιας», καθώς μέσα από αντιξοότητες, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, με τη βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών, έχει καταφέρει επάξια να λειτουργεί ένα πραγματικά ελληνικό σχολείο, μία «πηγή ελληνικού πολιτισμού», όπως τα χαρακτήρισε, που – όπως τόνισε – πρέπει να διαφυλάξουμε ως «κόρην οφθαλμού».
Ενώ, ο νέος Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Αναστάσιος Αναστασίου προτίμησε να ευχηθεί στους «πρωταγωνιστές» της μεγάλης αυτής ημέρας – όπως χαρακτήρισε τους Αιγυπτιώτες μαθητές – να έχουν καταρχήν υγεία και δύναμη. «Εμείς, όλοι οι εκπαιδευτικοί ανοίγουμε τις καρδιές μας και σάς καλωσορίζουμε με ένα πλατύ χαμόγελο και μία ζεστή αγκαλιά», είπε προς τους μαθητές σε κλίμα συγκίνησης ο κ. Αναστασίου, παίρνοντας αφορμή από τους γνωστούς στίχους του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, και λέγοντάς τους ότι: «Εσείς ξεκινάτε το ταξίδι. Δεν έχει σημασία το πού θα φτάσουμε, αλλά το τί θα βιώσουμε… Θα βιώσουμε χαρές, λύπες, συναισθήματα… Όλα αυτά, εσείς θα τα αποκομίσετε, εσείς που είστε μπροστά μας», είπε προς τους μαθητές ο Συντονιστής Εκπαίδευσης.
Στην τελετή έναρξης των σχολικών μαθημάτων, την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, που ως διαχειριστικός φορέας λειτουργεί και τα δύο αμιγώς ελληνικά σχολεία, εκπροσώπησε ο Οικονομικός Επόπτης του παροικιακού οργανισμού κ. Πάρης Πεφάνης Μακρής. Παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι παροικιακών σωματείων.
Μιλώντας εκ μέρους του Δημοτικού Σχολείου, τους μαθητές καλωσόρισε η Δ/ντρια κα Αγγελική Τσιαδήμη, ευχαριστώντας θερμά τον Πρόεδρο της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας κ. Εδμόνδο Κασιμάτη, καθώς και τους Κοινοτικούς συναδέλφους του, τους επιφορτισμένους με τα θέματα της παιδείας: τον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Σιόκα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Μιχάλη Καρυδιά και τον Οικονομικό Επόπτη κ. Πάρη Μακρή.
Τέλος, η Δ/ντρια του Αβερωφείου κα Δήμητρα Παπανώτα έδωσε με το λόγο της, το στίγμα του καλού δασκάλου, ο οποίος «πρέπει να στέκει δίπλα στο μαθητή και όχι απέναντί του. Να είναι δίπλα του, αρωγός του και βοηθός, σύμβουλος καλού, χωρίς να επιβάλει, χωρίς να αντιδικεί, χωρίς να προκαλεί, και χωρίς να εκδικείται, φροντίζοντας να εμπνέει και να εμψυχώνει το μαθητή του, αναζητώντας τις δεξιότητες, τα προτερήματα και τις πτυχές ευφυΐας κάθε μαθητή, καλλιεργώντας τες».

Δείτε φωτογραφικό υλικό που πήραμε από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

Share.

Comments are closed.