Ελεύθεροι επιτέλους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

0

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu γύρω στις 19:00, είδηση που άρχισε να μεταδίδεται και από άλλα διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.
Η επιβεβαίωση και η διάλυση κάθε υποψίας περί της ορθότητας της είδησης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήρθε από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά» πρόσθεσε.

Επιτέλους επιστρέφουν στην Ελλάδα
Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να αφήνουν από την πρώτη στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ακόμη και αύριο, 15 Αυγούστου.

Όντως η εκτίμησή τους επιβεβαιώθηκε. «Αύριο, Τετάρτη 15 Αυγούστου, μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς», ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 20:00.
Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.
Άλλωστε μετά τη σημερινή απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης, η μόνη κατηγορία που βαραίνει πλέον τους δύο στρατιωτικούς είναι αυτή της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Για την ιστορία, στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.
Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Κίνηση καλής θέλησης από τον Σουλτάνο
Με τον Ερντογάν να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, με την τουρκική λίρα να καταρρέει και την τουρκική οικονομία να αγκομαχά, κατάσταση που επιδεινώνεται από την κόντρα με τις ΗΠΑ, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών φαίνεται να εντάσσεται σε μια προσπάθεια του Σουλτάνου να κλείσει κάποια ανοιχτά μέτωπα, δείχνοντας παράλληλα καλή διάθεση απέναντι σε εταίρους και συμμάχους.

Πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα, λένε διπλωματικές πηγές, εστιάζοντας και στη σημειολογία της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.
Προσθέτουν δε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι μάλλον οι πρώτοι από αρκετούς ξένους κρατούμενους Αμερικανούς, Γερμανούς, κτλ που πρόκειται να απελευθερωθούν.
Με τον τρόπο αυτό άλλωστε ο Ερντογάν μπορεί να δικαιολογήσει και την απελευθέρωση του Αμερικανού Πάστορα, που ζητά μετ΄ επιτάσεως η Αμερική, χωρίς να θεωρηθεί ότι «γονατίζει» και σπεύδει να υπακούσει τις εντολές του Τραμπ.

Τα ξημερώματα επιστρέφουν στην Ελλάδα οι 2 στρατιωτικοί
Τα ξημερώματα της Τετάρτης θα επιστρέψουν στην Ελλάδα ο Δημήτρης Κούκλατζης και ο Αγγελος Μητρετώδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος θα μεταβούν στην Αδριανούπολη, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, προκειμένου να συνοδεύσουν τους δύο στρατιωτικούς στην πτήση της επιστροφής.
Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στη Θεσσαλονίκη και εκεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής θα υποδεχθούν τους Μητρετώδη και Κούκλατζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσουν εκεί στις 3 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια, οι δύο θα μεταφερθούν στο στρατιωτικό νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις για προληπτικούς λόγους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γενναία και πατριωτική η στάση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χαιρετίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας.
Ολοι οι Ελληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους. Θέλω προσωπικά να συγχαρώ τον Αγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα
», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας χαροποιεί και μας συγκινεί
Ως «μια πολύ ευχάριστη είδηση που μας χαροποιεί και μας συγκινεί», χαρακτηρίζει την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης, που είχε επισκεφθεί ως εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης, αναφέρει στην δήλωση του ανάμεσα στα άλλα:
«Παραμονή της Παναγίας, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης επιστρέφουν στην Πατρίδα και στις οικογένειες τους. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί με υψηλό φρόνημα αντιμετώπισαν επί 167 ημέρες την περιπέτεια της παράνομης κράτησης τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. Με απαράμιλλο ήθος και στωικότητα όλο αυτό το διάστημα υπέμεναν την περιπέτεια των παιδιών τους οι δυο οικογένειες. Καλωσορίζουμε με χαρά και συγκίνηση τον Άγγελο και τον Δημήτρη στην Πατρίδα».

Η Φώφη Γεννηματά για δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε
Την «απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από 5 μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης», χαιρετίζει η πρόεδρος του Κινήματος ΑλλαγήςΦώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τη σημαντικήθετική εξέλιξη.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους», τονίζει η κ. Γεννηματά και συγχαίρει τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν.
«Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα» επισημαίνει καταληκτικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρετίζει την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών
Με ανάρτησή του στην ελληνική γλώσσα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, χαιρετίζει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Όπως είχα πει στη Βάρνα, η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τους Ευρωπαίους γείτονες της. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική αυτή σχέση. Επιθυμούμε μια σταθερή, ευημερούσα, δημοκρατική Τουρκία» γράφει ο κ. Γιούνκερ.
Ο ρόλος του προέδρου της Κομισιόν ήταν σημαντικός, καθώς από τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου, είχε θέσει επιτακτικά το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ασκούσε πίεση την τουρκική πλευρά για την απελευθέρωσή τους.
Όπως τόνιζαν ευρωπαϊκές πηγές, η απελευθέρωση δείχνει ότι ο Ερντογάν κατανοεί ότι μόνο στην Ευρώπη μπορεί να στηριχθεί.

ΚΚΕ: Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών δεν κρύβει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με αφορμή την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κάνει λόγο για μία εξέλιξη που δεν μπορεί να κρύψει όμως την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Share.

Comments are closed.