Ιατροδικαστές: Μέχρι το Σάββατο θα έχουν ολοκληρωθεί οι ταυτοποιήσεις των σορών

0

«Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη, μία κατάσταση μαζικής καταστροφής». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, περιγράφοντας τον τραγικό απόηχο των φονικών πυρκαγιών στην Αττική, που έχουν αφήσει πίσω τους 81  νεκρούς.
«Έχουμε διενεργήσει ιατροδικαστική έρευνα σε αρκετά θύματα. Οι αιτίες των θανάτων οφείλονται κυρίως σε απανθρακώσεις και σε πνιγμούς εντός του ύδατος. Επιπροσθέτως, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες», πρόσθεσε.
«Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Σοροί γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει», τόνισε ο κ.Καρακούκης.
Ποια διαδικασία ακολουθούν οι αρμόδιοι
Έντεκα ιατροδικαστές από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και προσωπικό από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και την Ελληνική Αστυνομία έχουν αναλάβει το έργο της νεκροψίας και της αναγνώρισης των 81 μέχρι στιγμής ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, όλες οι σοροί συγκεντρώνονται από τα νοσοκομεία που ήταν σε ετοιμότητα προς τις εγκαταστάσεις του νεκροτομείου για την νεκροτομή και την αναγνώριση θυμάτων μαζικής καταστροφής που είχε ανεγερθεί στο Σχιστό το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από εκεί μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο της Αθήνας όπου οι ιατροδικαστές θα κάνουν νεκροτομή, δηλαδή θα διαπιστώνουν την αιτία θανάτου, πχ ασφυξία, εφόσον φυσικά αυτό καθίσταται εφικτό. Στη συνέχεια, γίνεται η αναγνώριση των θυμάτων – διαδικασία σκληρή για τους οικείους τους.

Share.

Comments are closed.