Φώφη Γεννηματά: Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει – Ο Τσίπρας έγινε Μερκελιστής

0

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι το άθροισμα των κομμάτων που το αποτελούν, ούτε αποτέλεσε μια συνεργασία των επικεφαλής. Είναι Κίνημα γιατί δημιουργήθηκε από τη βάση, από την Παράταξη», ανέφερε εμφατικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHΑ και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Γεννηματά: 

Έχουμε γυρίσει σελίδα, προχωράμε δυναμικά μπροστά
Έχουμε γυρίσει σελίδα, προχωράμε μπροστά. Προχωράμε δυναμικά μπροστά. Ο Σταμάτης Μαλέλης μπορεί να μας βοηθήσει καθοριστικά σε αυτήν την προσπάθεια. Είμαι αισιόδοξη γιατί και τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι αισιόδοξα. Την επόμενη βδομάδα ξεκινώ περιοδεία, ξεκινάμε περιοδεία με στελέχη μας σε όλη την Β. Ελλάδα. Ξεκινώ από τις Σέρρες και θα καλύψουμε όλους τους νομούς.

Χθες είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνεδρίαση στην Εκτελεστική Γραμματεία, τα μηνύματα είναι καλά και βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο.

Έχω δώσει τον λόγο μου στους 212.000 πολίτες που ίδρυσαν το Κίνημα Αλλαγής
Ξέρουν οι πάντες, όλα αυτά τα χρόνια, ότι είμαι άνθρωπος της συναίνεσης και της συνεννόησης. Ο καθένας έχει κάνει τις επιλογές του σε αυτήν την πορεία. Οι πολίτες μας κρίνουν. Έχω δώσει τον λόγο μου στους 212.000 πολίτες που ήρθαν και ψήφισαν και με τη ψήφο τους ίδρυσαν το Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι το άθροισμα των κομμάτων που το αποτελούν, ούτε αποτέλεσε μια συνεργασία των επικεφαλής. Είναι Κίνημα γιατί δημιουργήθηκε από τη βάση, από την Παράταξη.

Ο ρόλος μας έχει αξία αν είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος
Έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία και αυτόνομη στρατηγική με αυτοδύναμο λόγο. Είναι ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου μας. Ξεκίνησα την προσπάθεια με αυτήν την κατεύθυνση και δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από αυτή τη δέσμευση στους ιδρυτές του κόμματός μας. Απαρέγκλιτα θα την ακολουθήσουμε, όχι για το Κίνημα Αλλαγής αλλά για τη χώρα. Πρέπει να δυναμώσουμε για να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση γύρω από μια εθνική γραμμή. Δεν έχουμε κανέναν λόγο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουμε συμπλήρωμα είτε του ενός, είτε του άλλου. Ο ρόλος μας έχει αξία αν είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος.

Κάνω έκκληση την ύστατη ώρα: να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια τώρα
Έστω και τώρα, έστω και αυτήν την ύστατη ώρα θέλω να κάνω μια έκκληση. Να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια τώρα. Να υπάρξει απόφαση ότι θα κληθούν ολοκληρώνοντας τη διαδικασία που έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν. Η χώρα μας δεν πρέπει να δώσει τώρα όλα της τα ατού, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν η άλλη πλευρά θα καταφέρει να ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.  Δυο πράγματα αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή σε σχέση με αυτή τη συμφωνία: Το πρώτο, να βρεθούμε προ τετελεσμένων σε σχέση με το ΝΑΤΟ και το δεύτερο ότι βεβαίως υπάρχει η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει erga omnes, όταν δίνεται από την κυβέρνηση η μακεδονική εθνικότητα και η μακεδονική γλώσσα. Αυτά από μόνα τους διατηρούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού και άρα δεν κλείνουν παλιούς λογαριασμούς αλλά ανοίγουν νέους. Μπροστά μας είναι η συνάντηση στο ΝΑΤΟ, μπροστά μας είναι και η αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια. Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της συμφωνίας.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και για τη συμφωνία με τα Σκόπια αλλά και για τη συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο έχουν τους δικούς τους λόγους. Θέλουν να βλέπουν χώρες να έρχονται σε συμφωνία γιατί θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Βλέπουν ότι δεν έχουν άλλες οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας, έχουν κατοχυρώσει από τη μεριά τους ότι θα πάρουν τα χρήματά τους ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε να πετύχουμε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία. Δεν έχουν λόγο να ανησυχούν άμεσα για τη χώρα μας. Το θέμα είναι τι γίνεται στην Ελλάδα. Υπάρχει «καθαρή έξοδος»; Ποια είναι η προοπτική για την Ελλάδα;

Αναιμική η ρύθμιση για το χρέος. Διατηρεί την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον
Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει. Θα επιλέξουν την  καλύτερη στιγμή για αυτούς.  Δύσκολα να βρουν καλή στιγμή από εδώ και πέρα καθώς όλοι έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Το ερώτημα είναι: Πώς η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της μετά από αυτή τη συμφωνία και τι την περιμένει. Γιατί καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Υπάρχουν περικοπές σε συντάξεις, σε αφορολόγητο, υπάρχει σκληρότατη επιτροπεία για πολλά χρόνια, υπάρχουν στόχοι για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και βεβαίως η ρύθμιση για το χρέος που «πέτυχαν» είναι πραγματικά αναιμική και διατηρεί την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον.

Πληρώνουμε ακριβά με μέτρα το ότι οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση
Ήμασταν οι πρώτοι που καταθέσαμε πρόταση νόμου και ζητήσαμε τη μη περικοπή των συντάξεων. Η μη περικοπή των συντάξεων είναι αναγκαία να γίνει, γιατί είναι πάρα πολύ άδικη, γιατί εξαθλιώνει τους συνταξιούχους. Οι περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν αναγκαίες Σας θυμίζω ότι στο «τρισκατάρατο» email Χαρδούβελη δεν υπήρχε καμία αναφορά στο ασφαλιστικό. Προέκυψε η ανάγκη λόγω της τυχοδιωκτικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί αυτό το ποσό από υπερπλεόνασμα, άρα δεν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθούν αυτές οι περικοπές.  Τα υπόλοιπα που προτείνουμε ως πακέτο μέτρων αφορούν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στα όρια της φτώχειας, που υποφέρουν και πρέπει κάποιος να νοιαστεί γι αυτούς. Εμείς λέμε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται ένα αξιόπιστο προοδευτικό σχέδιο ελληνικής υπογραφής με το οποίο θα κερδίσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στους εταίρους. Πληρώνουμε ακριβά με μέτρα το ότι οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση. Κερδίζοντας την αξιοπιστία μπορούμε να τους πείσουμε να αλλάξουμε τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν αλλάξει το 3,5% και κατέβει στο 2% αυτομάτως έχουμε πόρους που θα κατευθύνουμε και στην ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Από εκεί που έλεγε «go back κ. Μέρκελ», σήμερα έγινε Μερκελιστής ο κ. Τσίπρας
Κάνετε λάθος κ. Σρόιτερ ότι δεν έχουν πειστεί ποτέ οι εταίροι από κανέναν. Δεν πείστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά και από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε. Είπε «ναι σε όλα» και τα έδωσε όλα. Έχει γίνει το αγαπημένο παιδί της κ. Μέρκελ. Από εκεί που έλεγε «go back κ. Μέρκελ», σήμερα έγινε Μερκελιστής ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιστάθηκαν, διαπραγματεύτηκαν. Πάρα πολλά από αυτά στα οποία είπε «ναι» ο κ. Τσίπρας τα τελευταία χρόνια ήταν πράγματα που διεκδικούσαν οι δανειστές και στα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φέρει αντιρρήσεις και δεν τα είχαν περάσει. Και προσωπικά διαπραγματεύτηκα με την τρόικα σε αντικείμενο που με αφορούσε και κατάφερα μια ειλημμένη απόφαση να την αλλάξω παρουσιάζοντας σχέδιο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. Δεν έχουν λόγο να μας έχουν στην πλάτη τους και να μας κουβαλάνε.

Το Κίνημα Αλλαγής σηκώνει τη σημαία του εθνικού σχεδίου και της εθνικής συνεννόησης
Το θέμα είναι αν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να λύσει τα προβλήματα του τόπου. Το σωστό για τον τόπο δεν είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με οριακή κατά πάσα πιθανότητα αυτοδυναμία. Ούτε βλέπω να υπάρχει τέτοια διάθεση στον κόσμο. Είναι η ώρα της συνεννόησης.

Έχουμε ζήσει μια σκληρή πόλωση όλα αυτά τα χρόνια με την αρχή των μνημονίων, στις πλατείες των αγανακτισμένων όπου βρέθηκαν εκεί μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΧΑ. Τότε στόχος της πόλωσης και του διχασμού ήταν η δική μας Παράταξη. Το θύμα της πόλωσης είναι η χώρα, ο ελληνικός λαός. Σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα και μνημόνια, υπήρξε σχέδιο εθνικό και συνεννόηση για να υλοποιηθεί. Ήρθε η ώρα να το πράξουμε και εμείς. Αυτή τη σημαία σηκώνει το Κίνημα Αλλαγής.

Όσοι διαχειρίστηκαν την κρίση και τα μνημόνια να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Το Κίνημα Αλλαγής θα διεκδικήσει να υπάρξει ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε παρουσιάσει τη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, το «Σχέδιο Ελλάδα» με προοδευτικό πρόσημο. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε – και έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε – τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι όσοι διαχειρίστηκαν την κρίση και τα μνημόνια.  Κανένας δεν πρέπει να μείνει απ έξω να πετροβολά τη νέα εθνική προσπάθεια. Μιλάω πάντα για την ευρύτερη συνεργασία, πρώτο και δεύτερο κόμμα δεν μπορούν να εξαιρεθούν. Δεν έχει σημασία μόνο η σειρά των κομμάτων αλλά και η δύναμη και τα ποσοστά τους. Η κεντρική ιδέα είναι εθνικό σχέδιο, εθνική συνεννόηση και μια τετραετία πολιτικής σταθερότητας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν το διχαστικό δίπολο. Το σπάμε αυτό το δίπολο κάθε μέρα
Δεν βοηθούν οι συγκρούσεις και η τοξικότητα. Ποιος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα όπου στο κοινοβούλιο της ο πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταλλάσουν κατηγορίες για «ψεύτες» και «απατεώνες»; Είναι εικόνα αυτή για μια χώρα που θέλει να προσελκύσει επενδύσεις και που ελπίζει να λύσει τα προβλήματά της μέσω της ανάπτυξης; Εκείνη την ημέρα επέλεξα να μη δευτερολογήσω και έκανα απλά μια δήλωση, ακριβώς γιατί δεν ήθελα να συμμετέχω αυτή την ιστορία. Είναι φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν επιλέξει να συνεχίσουν την ιστορία του δίπολου και του διχασμού. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, γι αυτό θα μας βρουν μπροστά τους. Θα  μας βρουν απέναντι. Το σπάμε αυτό το δίπολο κάθε μέρα. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στον ALFA

Share.

Comments are closed.