ΠΓΔΜ: Δημοψήφισμα-εξπρές για τις 16 Σεπτεμβρίου δρομολογεί ο Ζάεφ

0

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Ζάεφ έχει προγραμματίσει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίρευμα της Telegrafi μα τίτλο «Zaev: Referendumi mund të jetë negativ» οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης.
Σύμφωνα με τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες, από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες αλλά όχι πάνω από τρεις.
Στόχος του είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.
Κατά τις ίδιες πηγές η Βουλή θα αποφανθεί το πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα αλλά και το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.
Πάντως, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal και τη Nektaria Stamouli έσπευσε να εκφράσει δημοσίως την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ.
«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.

Share.

Comments are closed.