Deutsche Welle (DW): Μπορεί ακόμη και να χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν;

0

Στις δημοσκοπήσεις που γίνονται στην Τουρκία το 45 – 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ λιγότεροι.
Ο Χακάν Μπαϊρακτσί (Hakan Bayrakçı), επικεφαλής του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων SONAR (SONAR Şirketi Başkanı), υποστηρίζει ότι στην Τουρκία υπάρχει ατμόσφαιρα φόβου, με αποτέλεσμα σχεδόν 10% των ψηφοφόρων να μη δηλώνει ανοιχτά ποιον θα στηρίξει. «Στις δημοσκοπήσεις δίδονται λανθασμένες απαντήσεις, άρα το εκλογικό αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα θα απέχει πολύ από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων».
Ο Εζέρ Σεντσάρ (Özer Sencar), επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Metropoll (Metropoll Araştırma Merkezi), παρακολουθεί τα 25 τελευταία χρόνια το πολιτικό στίγμα του Ερντογάν και πιστεύει ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχει κάνει τόσο κακό προεκλογικό αγώνα. Δεν έχει πάθος και δείχνει αδύναμος, λέει. «Ποτέ άλλοτε δεν έχει κάνει τόσα πολλά λάθη στις ομιλίες τους», προσθέτει και εκφράζει αμφιβολίες για το εάν μπορεί να κρατηθεί στην εξουσία.
Στα τελευταία 16 χρόνια ο Ερντογάν κυριάρχησε και η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Σήμερα ωστόσο η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και την επιβολή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η τουρκική λίρα έχασε πάνω από 30% της αξίας της. Επενδύσεις έχουν σχεδόν σταματήσει. Η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην τουρκική οικονομία έχει συρρικνωθεί.
«Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια ο Ερντογάν δεν έχει επιτυχία» τονίζει ο Σεντσάρ. «Δεν μπορεί να οδηγήσει την οικονομία, τα προβλήματα υγείας και εκπαίδευσης πολλαπλασιάζονται. Ο λαός νοιώθει τις οικονομικές συνέπειες. Γι αυτό στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις δεν υπάρχει πια μεγάλο πάθος». Εκτός από του δυο προηγούμενους και η Γκιλέρμ Σεϊντά Σανβέρ (Gulfem Saydan Sanver), με διδακτορικό στην εκλογική επιτυχία του AKP συμφωνεί ότι οι Τούρκοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πιάσουν τα μηνύματά του. Κάνει λόγο για one-man schow στο κόμμα του που έχει αναδειχθεί σε εμπόδιο. «Στις συγκεντρώσεις και στις ομιλίες του είναι μόνος και δεν είναι σε θέση να περάσει μηνύματα», υποστηρίζει. Κατά την άποψή της ο αντίπαλός του από το CHP, Μουχαρέμ Ιντσέ, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του πάνω από 30%, και έτσι η αντιπολίτευση έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει στις εκλογές. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να πατήσει στους φόβους του ισλαμικού συντηρητικού ακροατηρίου του, είναι και ο λόγος που στις προεκλογικές συγκεντρώσεις αναφέρεται στην πολεμική επιχείρηση στο Αφρίν».
Παρόλα αυτά σύμφωνα με τελευταίες σφυγμομετρήσεις ο Ερντογάν θα μπορούσε να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές στον δεύτερο γύρο.
Εδώ όμως προκύπτει το δύσκολο σημείο, λόγω των διπλών εκλογών. Ο ερντογάν θα μπορούσε να κερδίσει στις προεδρικές και στις βουλευτικές ο συνασπισμός ανάμεσα στο ΑΚΡ και το MHP θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία στη βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση ο Ερντογάν δεν θα είχε ισχυρή βάση στο κοινοβούλιο. Το ισχυρό προεδρικό σύστημα, αν η αντιπολίτευση είχε την πλειοψηφία στη βουλή, θα έμενε όνειρο θερινής νυκτός για τον τούρκο πρόεδρο. «Σε κάθε περίπτωση εάν το ΑΚΡ χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή τον Ερντογάν περιμένουν δύσκολες ημέρες, γιατί θα χάσει τμήμα της εξουσίας που έχει σήμερα. Δεν θα είναι αποτελεσματικός πρόεδρος και θα αναγκαστεί να αποδεχθεί τη δύναμη του κοινοβουλίου» υποστηρίζει η Σεντσάρ.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο για τις τούρκικες εκλογές, της Deutsche Welle (DW), με τίτλο «Kann Erdogan die Wahl noch verlieren?», στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.