Υπογράφτηκε η ιστορική συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ στις Πρέσπες

0

Σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία, υπογράφτηκε σήμερα το πρωί η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ ή της «Βόρειας Μακεδονίας», εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις.
Μετά τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, ο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τα κείμενα και ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις των κ.κ. Νίμιτς και Μογκερίνι. Ακολούθησε η οικογενειακή φωτογραφία, όπου ο Ζόραν Ζάεφ έβγαλε την κόκκινη γραβάτα του και τη χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα, που όπως πάντα, δεν φοράει. 
Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.
Από την απέναντι πλευρά λίγα λεπτά μετά τις 11:00 έφτασε στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι τους υποδέχτηκαν στη μαρίνα και αμέσως μετά μετέβησαν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για την προστασία από καιρικά φαινόμενα.
Σε αυτή την εξέδρα πραγματοποιήθηκε η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Στην συνέχεια Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ απηύθυναν χαιρετισμό.

Μακεδόνες αποκάλεσε τον λαό του ο Ζάεφ!

Ζόραν Ζάεφ: Διεθνή συμφωνία για την ονομασία, αντί αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Στην ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ αναφερόταν συνεχώς στον λαό του ως Μακεδόνες. Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του με ρήση του Αριστοτέλη: «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος».  Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, σημείωσε. «Η μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη» πρόσθεσε. Είχαμε την τόλμη και κάναμε ένα βήμα μπροστά, συνέχισε. «Τις ευχαριστίες μου Αλέξη Τσίπρα για την ανδρεία που δείξατε, ξέρω πολύ καλά ότι δεν ήταν εύκολο» πρόσθεσε. «Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Πένθιμα χτυπάει η καμπάνα στο χωριό Ψαράδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας
Στο χωριό Ψαράδες αλλά και στον Λαιμό Φλώρινας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό, οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν πένθιμα στις εκκλησίες, σε ένδειξη θλίψης για το γεγονός ότι παραχωρείται το όνομα της Μακεδονίας.

Ένταση και μικροεπεισόδια από μερίδα συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο στο Πισοδέρι
Πλήθος κόσμου από πολλά μέρη της Βόρειας Ελλάδας συγκεντρώθηκε σήμερα στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου στη Φλώρινα για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – FYROM που υπογράφονταν την ίδια ώρα στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών.

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο έφτασαν με ναυλωμένα λεωφορεία και με ΙΧ αυτοκίνητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποια στιγμή, μερίδα διαδηλωτών αποφάσισε να κινηθεί με τα πόδια από το χώρο του συλλαλητηρίου προς τους Ψαράδες, μια απόσταση που δεν είναι καθόλου αμελητέα για να τη διανύσεις με τα πόδια.
Στη πορεία συναντήθηκαν με αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει τους δρόμους και σημειώθηκε ένταση και επεισόδια καθώς οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό χωρίς επιτυχία.

Δείτε βίντεο του www.life-events.gr mμε τίτλο «Αντικείμενα και χημικά στις Πρέσπες»

Το ξέσπασμα της Άννας Κορακάκη για τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας!

Άννα Κορακάκη: Για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης «Οι αξίες δεν πωλούνται!»

Η Αννα Κορακάκη, χρυσή Ολυμπιονίκης στην σκοποβολή, σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες.
Η Ολυμπιονίκης με καταγωγή από τη Δράμα ήταν μάλιστα αρκετά επικριτική και ζήτησε: «Όσοι δρουν με ασέβεια στην ιστορία, τους αγώνες, τους νεκρούς του τόπου και ενάντια στη λαϊκή επιθυμία, όπως συνέβη σήμερα, ζητώ ευγενικά να μη φωτογραφηθούν δίπλα μου σε ενδεχόμενες μεγάλες αθλητικές επιτυχίες στο μέλλον».

Γεύμα Τσίπρα και Ζάεφ στο Οτέσεβο της ΠΓΔΜ μετά την υπογραφή της συμφωνίας
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι  επιβιβάστηκαν σε σκάφη με προορισμό στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Φτάνοντας εκεί, οι δύο πρωθυπουργοί πόζαραν για φωτογραφίες μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών, του ΟΗΕ και της ΕΕ, έκαναν έναν σύντομο περίπατο και είχαν ένα σύντομο τετ-α-τετ και στη συνέχεια παρεκάθισαν σε γεύμα. 

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά και από το συλλαλητήριο και τα επεισόδια που έγιναν

Share.

Comments are closed.