Φαβορί το «Republika Severna Makedonija – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για το όνομα των Σκοπίων

0

Συνέχεια των συζητήσεων Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς «οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις να εντατικοποιηθούν«.
Η δήλωση Νίμιτς έγινε μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ υπό τον ίδιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να έχει απορρίψει την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο hellasjournal.com αφού και ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, τότε έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”) η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική. Η ελληνική πλευρά ΔΕΝ επιβεβαίωσε την πληροφορία σύμφωνα με τις πληροφορίες της παραπάνω ιστοσελίδας.
Εκείνο που ισχυρίστηκαν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων». Ενώ άλλες πηγές σχολιάζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα είναι το Severna (Βόρεια) και Nova (Νέα) Μακεδονία ενώ το Vardarska (Μακεδονία του Βαρδάρη) χάνει έδαφος.

Share.

Comments are closed.