Politico: Μετά το μνημόνιο η Ελλάδα θα είναι δεμένη με κοντό λουρί

0

Με κοντό λουρί θέλουν να κρατήσουν δεμένη την Ελλάδα οι πιστωτές της μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, αμφιβάλλοντας κατά πόσο πλησιάζει πράγματι στο τέλος του το «ελληνικό δράμα», λέει το Politico.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του με τίτλο «Οι πιστωτές της Ελλάδας προωθούν την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης μόνον κατ’ όνομα»«Για την Ελλάδα η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι μια ευκαιρία να αποτινάξει επιτέλους το ζυγό της λιτότητας. Οι πιστωτές της έχουν άλλη γνώμη…. Αξιωματούχοι της λεγόμενης τρόικα -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ– κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα παραμείνουν. Αν και όλοι τους συμφωνούν ότι ήρθε η ώρα για τον επίσημο τερματισμό του προγράμματος διάσωσης, δεν είναι τόσο πρόθυμοι να παραχωρήσουν στην Ελλάδα την πλήρη ελευθερία που έδωσαν σε άλλες χώρες, που πέρασαν από παρόμοια διαδικασία. “Όταν χρωστάς ένα εκατομμύριο ευρώ σε μια τράπεζα είναι δικό σου το πρόβλημα , αλλά όταν χρωστάς ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι πρόβλημα της τράπεζας”, είπε αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών χώρας της ευρωζώνης. Μας χρωστούν πάνω από 200 δισ. ευρώ, άρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα”».
Το Politico επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει ήδη ότι η Αθήνα θα υπόκειται σε αυστηρότερους ελέγχους σε σύγκριση με Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, οι οποίες περνούν από έλεγχο δυο φορές το χρόνο, ενώ στην Αθήνα τα κλιμάκια θα έρχονται τέσσερις φορές ετησίως.
Ενώ οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης», είπε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Θυμηθείτε ότι έχουν πολύ χρέος [να ξεπληρώσουν]».
Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι στα ευρωπαϊκά επιτελεία υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα ή σημαντικές πλευρές του μετά την ολοκλήρωσή του.

«Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις ενδεχόμενες εκλογές το επόμενο έτος, έχει την τάση να παρουσιάσει το τέλος του προγράμματος ως μια πλήρη αποδέσμευση από τους πιστωτές της», γράφει. Παράλληλα δε, επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στη μη αποδοχή της λεγόμενης «προληπτικής γραμμής» που προτείνεται από την ΕΚΤ.
Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν ώστε να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση», επικαλούμενο κυρίως τη στάση Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας, που είναι πολύ πιο σκληρή σε σύγκριση με την αντίστοιχη Γαλλίας και Ιταλίας.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποτρέψουμε τους Έλληνες από το να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες», λέει τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις τους».

  • Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο τoy δημοσιογράφου Bjarke Smith-Meyer του αμερικάνικου πολιτικού περιοδικού Politico με τίτλο «Greece’s creditors push bailout exit in name only» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.