Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού

0

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε χθες το απόγευμα  την υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη, στην πλατεία Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν πρωτοποριακό χώρο.
Όπως σημείωσε, η υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο, και επισήμανε την σημασία της, καθώς αφορά έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γλύπτες μας, τον Γιώργο Ζογγολόπουλο.
«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει παγκόσμια λάμψη, πανελλήνια λάμψη αλλά ο καλλιτεχνικός «ομφαλός» του είναι εδώ. Αν παρομοιάσουμε το έργο του Ζογγολόπουλου με κύκλους, ο βασικός κύκλος, ο πρώτος κύκλος ξεκινάει από εδώ. Κι αυτό οι Ψυχικιώτες πρέπει να το τιμήσουν. Και να θυμόμαστε -όπως είπα πριν- ο Γιώργος Ζογγολόπουλος εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης, ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος, πραγματικά όπως ταιριάζει σ΄ ένα μεγάλο καλλιτέχνη», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, ευχήθηκε να εμπλουτισθεί αυτή η υπαίθρια Γλυπτοθήκη με περισσότερα έργα του Ζογγολόπουλου και πρόσθεσε «Αισθάνομαι, επίσης, μεγάλη τιμή, γιατί ορισμένα από το έργα του, και κυρίως το Ζάλογγο, βρίσκεται μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και είναι το πρώτο το οποίο βλέπουν και οι καλεσμένοι μας -και ιδίως οι Αρχηγοί Κρατών- όταν μπαίνουν, σε επίσημη επίσκεψη, μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χαίρομαι, πραγματικά, γιατί αυτό το έργο που συμβολίζει πολλά, το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, είναι εκείνο το οποίο διδάσκει σε κάθε έναν που μπαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την Ελλάδα μας».

Τι περιλαμβάνει η γλυπτοθήκη
Η «Υπαίθρια Γλυπτοθήκη» περιλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2010 έξι αντιπροσωπευτικά γλυπτά από διαφορετικές περιόδους δημιουργίας του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό :

Ο «Ποσειδώνας», το «Γλυπτό της ΔΕΘ», οι «Ολυμπιακοί κύκλοι», η «Στήλη», η «Ειράνα» και ο «Αλέξανδρος» 
Τον Ιανουάριο του 2018 προστέθηκε το έβδομο γλυπτό με τίτλο «Ζάλογγο», του οποίου τα τρία όμοια έργα που παρήγαγε ο γλύπτης βρίσκονται στο Μέγαρο της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Εθνική Γλυπτοθήκη και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη.
Τρία επιπλέον έργα του Ζογγολόπουλου υπάρχουν διάσπαρτα στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού :
Οι εμβληματικές «Ομπρέλες» υποδέχονται τους κατοίκους στον Φάρο Ψυχικού, λίγα μέτρα πιο μακριά στην οδό Ολυμπιονικών βρίσκεται η «Ελιά» στην ALPHA BANK της Λ. Κηφισίας, ενώ το υδροκινητικό γλυπτό «Τρεις κύκλοι» είναι τοποθετημένο στον αύλειο χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους επί της οδού Δάφνης.
Τα τελευταία έξι χρόνια κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα ο Δήμος και το Ίδρυμα προσκαλούν τους πολίτες να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου όπως αυτό φιλοξενείται στη μοναδική υπαίθρια δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο έλξης της Αττικής.
Για τη δημιουργία και την υλοποίηση της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» όλα αυτά τα χρόνια, εργάστηκαν άοκνα και συστηματικά η τ. αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Ο.Κ.Α.Π.Α. κα Νέλλη Λάβδα και ο αρχιτέκτονας και Γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου Άγγελος Μωρέτης.

Share.

Comments are closed.