Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sonar για τις εκλογές στην Τουρκία

0

Ο δρόμος για την επανεκλογή του Τούρκου προέδρους Ταγίπ Ερντογάν μάλλον δεν θα είναι και τόσο εύκολος όσο ο ίδιος πίστεψε, εάν επαληθευτεί η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sonar για λογαριασμό της εφημερίδας Sözcü 18.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να υπολογίζει σ’ ένα ποσοστό γύρω στο 42%, που όμως δεν του επιτρέπει να κερδίσει από τον Α’ γύρο, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 50% συν μία ψήφο. 
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατακτήσει στις 24 Ιουνίου την απόλυτη πλειοψηφία  θα βρει στον δεύτερο γύρο απέναντί του τον δεύτερο ισχυρότερο υποψήφιο, που σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, θα είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ιντζέ οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21,9%, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από την υποψήφια του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ (21%).
Πονοκέφαλο στον Ερντογάν προκαλούν και οι χθεσινές δηλώσεις της Μεράλ Ακσενέρ καθώς όπως ανέφερε, αν περάσει ο Ιντζέ στο Β΄γύρο, θα τον στηρίξει και δεν αποκλείεται ο αντίπαλος του Ερντογάν να κατακτήσει τελικά την πλειοψηφία.
Επίσης εκτός από τους Ιντζέ και Ακσενέρ, υποψήφιος κατεβαίνει και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο πίσω από τα κάγκελα κατηγορούμενος για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» και συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση του Sonar ένα ποσοστό 11%. Το HDP ευελπιστεί να πιάσει το όριο εισόδου στην τουρκική βουλή, όπου επίσης κλυδωνίζεται η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος του Ερντογάν.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της τούρκικης εφημερίδας sozcu18 με τίτλο «SONAR’ın son anketine göre muhalefet seçimin galibi!» στα τούρκικα πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.