Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων – Το μουσείο μαθητικής ζωής στα Βριλήσσια

0

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, αποφασίσαμε να μην ασχοληθούμε με κάποιο μεγάλο μουσείου, ούτε με τα μουσεία γενικότερα.
Σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε άγνωστο στους περισσότερους το Μουσείο Μαθητικής Ζωής που βρίσκεται στα Βριλήσσια και είναι και το μοναδικό που στεγάζεται εντός σχολικής μονάδας στην περιοχή της Αττικής.

Η ιστορία του Μουσείου Μαθητικής Ζωής με λίγα λόγια
Η ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, από τις εκπαιδευτικούς του Άντα Ευαγγέλου κ’ Γιολάντα Τσορώνη, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων, την εποχή που διευθυντής ήταν ο Σπύρος Χρυσούλης.

Στεγάστηκε αρχικά στο 5ο δημοτικό Βριλησσίων και εξοπλίστηκε από το Δήμο Βριλησσίων με προθήκες και τα εκθέματά προήλθαν από δωρεές γονέων αλλά και εκπαιδευτικών. Οικονομικά αυτό το εγχείρημα το στήριξαν, πλην του Δήμου, ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων, αλλά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Περικλής», το συνδικαλιστικό σωματείο των εκπαιδευτών της ευρύτερης περιφέρειας – πρωτόγνωρο γεγονός για συνδικαλιστικό σωματείο!

Πού βρίσκεται σήμερα το μουσείο;
Σήμερα λειτουργεί στην αίθουσα βιβλιοθήκης του 4ου δημοτικού Βριλησσίων, είναι επισκέψιμο, προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές σχολείων.

Τα παλιά πράσινα ξύλινα θρανία, η πλάκα με το κοντύλι, η ποδιά με τον άσπρο γιακά, η βέργα και τα ξύλινα παιχνίδια διηγούνται την ιστορία τους. Η επίσκεψη σ΄ αυτή την αίθουσα που σκιαγραφεί την τάξη του αιώνα που πέρασε, είναι μια ρομαντική απόδραση από το σήμερα που κυριαρχούν το κινητό και η ψηφιακή εικόνα, ο καταναλωτισμός και ο σκληρός ρεαλισμός, η μάρκα, η ετικέτα.
Στις προθήκες του θ’ ανακαλύψετε αντικείμενα του μαθητή και του δασκάλου παλαιότερων ετών. Θα έχετε τη δυνατότητα να παίξετε με παλιά ξύλινα και μεταλλικά παιχνίδια.
Στην αυλή θα θυμηθείτε το φιδάκι.
Όποιες κι αν είναι οι αναμνήσεις σας από τα μαθητικά σας χρόνια, θα εντοπίσετε εικόνες, κείμενα, βιβλία και δεκάδες αντικείμενα που θα σας συγκινήσουν.
Η προσφορά και τα προβλήματα του μουσείου
Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί μέχρι το Μουσείο Μαθητικής Ζωής στα Βριλήσσια πάνω από 2.500 μαθητές Σχολείων των γύρω Δήμων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα εκπονείται από δυο αξιόλογους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς. Αυτοί οι δυο προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, παρακινούμενοι αποκλειστικά και μόνο από τη διάθεση προσφοράς στα παιδιά. Πρόκειται για τους Κατερίνα Βουτσαδάκη και Δημήτρη Δημητρίου.

Το μέλλον του μουσείου
Όπως γίνεται αντιληπτό η συστέγασή του σε χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, από μόνο του είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, χωρίς να λησμονούμε μια σειρά άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει και που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί.

Αν κρίνουμε «εκ του αποτελέσματος» οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και των φίλων του μουσείου, προς τον δημοτική αρχή για τη μεταφορά του μουσείου δεν έχουν εισακουστεί μέχρι σήμερα.
Εκτιμούμε ότι το μουσείο μπορεί από μόνο του μπορεί να αποτελέσει, σημείο αναφοράς για τα Βριλήσσια αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής, όμως αυτό μέχρι τώρα μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό..
Τα Βριλήσσια κινδυνεύουν να χάσουν ένα μουσείο που με κόπο και πολύ μεράκι έστησε μια ομάδα εκπαιδευτικών, ο δήμος και ο Σύλλογος εκπαιδευτικών «Ο Περικλής». Βλέποντας τα χρόνια και να μην γίνεται τίποτα φοβούμαστε ότι πλέον το μουσείο κινδυνεύει να βυθιστεί στην απαξίωση και να οδηγηθεί σε λουκέτο.
Είναι η ώρα για ανάληψη δράσης, προτού είναι πολύ αργά.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το μουσείο

Share.

Comments are closed.