Die Zeit: Τσίπρας-Ζάεφ έχουν βρει λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ

0

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ στη Σόφια καταγράφεται από τον γερμανικό Τύπο.
Χαρακτηριστικά γράφει η διαδικτυακή Die Zeit: «Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στη διαμάχη για την ονομασία». Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ «έχουν βρει μια λύση για την κρατική ονομασία της Μακεδονίας», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για «μια εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», ωστόσο θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, όπως διευκρίνισε.
Η Die Zeit επισημαίνει ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να κάνει λόγο στη Σόφια για προόδους στη διαδικασία επίλυσης της αντιπαράθεσης» και να δηλώσει ότι «αμφότερες οι χώρες κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος. Θα ήταν εξαιρετικά ευκταίο να μπορέσει να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας επειδή ειδικά για τη Μακεδονία εξαρτώνται βεβαίως πάρα πολλά από αυτό».

Η Αθήνα φοβάται ενδεχόμενες εδαφικές αξιώσεις
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων διαρκεί από το 1991 και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει εξαιτίας της διαμάχης την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. «Οι αριστερίζουσες κυβερνήσεις των δύο χωρών μπήκαν ωστόσο στη διαδικασία να διευθετήσουν αυτή τη διαμάχη», γράφει η Die Zeit.

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της εβδομαδιαίας εφημερίδας του Αμβούργου Die Zeit με τίτλο «Tsipras und Zaev hern sich im Namensstreit an» στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.