Προειδοποίηση Τουρκίας για αντίποινα στο αμερικανικό «μπλόκο» των F-35

0

 «Επονείδιστες και εμετικές» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον τις κατηγορίες που του προσάπτει η τουρκική δικαιοσύνη, σε μία υπόθεση που παρακολουθείται πολύ στενά από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει παραδεχθεί ότι θα επιθυμούσε ανταλλαγή του Μπράνσον με τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ. «Βοηθάω Σύρους πρόσφυγες και λένε ότι βοηθάω το PKK. Χτίζω μια εκκλησία και μου λένε ότι πήρα βοήθεια από το δίκτυο του Γκιουλέν», είπε ο Μπράνσον στο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «πλήρη αντιστροφή».
Εν τω μεταξύ, με «αντίποινα» απείλησε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που αναστείλουν προσωρινά τις πωλήσεις όπλων στη χώρα του. Η σχετική διάταξη εμπεριέχεται στον φετινό νόμο περί αμυντικών δαπανών, λεπτομέρειες του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Στην πρόταση περιλαμβάνεται η αναστολή της παράδοσης των αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ως απάντηση στην προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία.
«Αν κάνουν τέτοιο βήμα τη στιγμή που προσπαθούμε να αναθερμάνουμε τις διμερείς μας σχέσεις, σίγουρα θα υπάρξει απάντηση από την Τουρκία. Δεν είναι πια η Τουρκία που ξέρατε», είπε ο Τσαβούσογλου στο CNN Turk. «Η Τουρκία δεν είναι στις διαταγές σας, είναι ανεξάρτητη χώρα».
Παράλληλα με τη σκληρή ρητορική, ο Τσαβούσογλου επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 θα είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, όχι της Ρωσίας, και ότι δεν θα στραφούν εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ. «Κανένα αμυντικό σύστημα, κανένα όπλο που προμηθευόμαστε ή παράγουμε στην Τουρκία δεν θα ταυτοποιήσει χώρες του ΝΑΤΟ ως εχθρούς», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ».

  • Διαβάστε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον δημοσιογράφο Χακάν Τσελίκ Hakan Çelik του CNN Turk με τίτλο «Mevlüt Çavuşoğlu’ndan ABD’ye F-35 yanıtı: Karşılığını alırlar» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ
  • Διαβάστε το άρθρο της τούρκικης εφημερίδας Ηurriyet με τίτλο «Bakan’dan canlı yayında flaş açıklamalar… ABD’ye F-35 mesajı» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.