ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ: Να «κουρευτούν» τα δάνεια και να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων

0

Να «κουρευτούν» τα δάνεια και να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους συνταξιούχους του Δημοσίου και στους Δημόσιους υπαλλήλους, ζητεί με επιστολή του στο Πρωθυπουργό το ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ).
Όπως τονίζεται στην επιστολή, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και συνταξιούχοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία με επιτόκια τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 5.2% έως 6%, όταν για αντίστοιχα στεγαστικά δάνεια οι εμπορικές τράπεζες χορηγούν δάνεια με επιτόκιο έως 3%.
Την ίδια ώρα, κατά την τελευταία οκταετία 2010-2018 μειώθηκαν δραματικά οι συντάξεις ωστόσο τα επιτόκια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων παρέμειναν αμετάβλητα.

Ακολουθεί η επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ προς τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα.
«ΑΙΤΗΜΑ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο Σύλλογός μας με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.) », τον οποίο έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε, απαρριθμεί σήμερα 5.500 μέλη, συνταξιούχους του στενού και ευρύτερου τομέα του Ελληνικού Δημοσίου.
Μεγάλο μέρος των μελών του Συλλόγου μας, έχουν λάβει από το έτος 2001 και εφεξής αλλά και προγενέστερα, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία, με επιτόκια που κυμαίνονται μεταξύ 5,2% έως 6%.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ως γνωστόν, η χώρα μας βρίσκεται σε οκταετή, περίπου, οικονομική ύφεση, με αποτέλεσμα οι συντάξεις των δημοσίων εν γένει υπαλλήλων να έχουν υποστεί σοβαρές μειώσεις. Στο σημείο αυτό σας παραθέτουμε τις μειώσεις των συντάξεων με βάση την κείμενη νομοθεσία:
Θα θέλαμε να Σας επισημάνουμε, το γεγονός ότι κατά την τελευταία οκταετία (2010-2018), μειώθηκαν σε υψηλά ποσοστά οι συντάξεις των συνταξιούχων (μελών του Συλλόγου μας), όμως τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία έλαβαν τα μέλη μας αυτά για πρώτη κατοικία από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παρέμειναν αμετάβλητα, με αποτέλεσμα η οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών – μελών μας, να γίνεται ακόμη δυσχερέστερη.
Με βάση όλα τα ανωτέρα, κύριε Πρωθυπουργέ ζητάμε την άμεση παρέμβασή Σας (με σχετική νομοθετική ρύθμιση ή με άλλη νόμιμη διαδικασία), για το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων, καθώς και την μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων των συνταξιούχων (μελών του Συλλόγου μας), ώστε τα επιτόκια αυτά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να φθάσουν στο ύψος εκείνο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που χορηγούν οι λειτουργούσες σήμερα στη χώρα μας εμπορικές τράπεζες. Στις τράπεζες αυτές τα επιτόκια για αντίστοιχα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνουν το ποσοστό τρία τοις εκατό (3%).
Αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας κύριε Πρωθυπουργέ.

Με τιμή
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                Η Γ. Γραμματέας

Χατζόπουλος Νικόλαος                     Μουρίκη Πόπη»

Share.

Comments are closed.