Berliner Morgenpost : Η μοίρα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία παραμένει αβέβαιη

0

Η εφημερίδα Berliner Morgenpost σε άρθρο με τίτλο «Διελκυστίνδα για τους κρατούμενους στρατιώτες» σημειώνει ότι η μοίρα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και ενάμιση σχεδόν μήνα επειδή πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παραμένει αβέβαιη.
Η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει: «Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι δύο στρατιώτες, που άθελά τους εισήλθαν στην τουρκική επικράτεια, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο δίκης με την κατηγορία της “στρατιωτικής κατασκοπείας”».
Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ο έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «σε παρόμοιες περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες απλά προχωρούσαμε σε ανταλλαγή στρατιωτών». Από την πλευρά του όμως ο έλληνας υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος κατηγορεί την τουρκική πλευρά ότι κρατά ομήρους τους δύο στρατιώτες.
Στην Αθήνα εκφράζεται η υποψία ότι η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες ως ενέχυρο για να επιτύχει την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016.
Η διελκυστίνδα για τους κρατούμενους στρατιώτες επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τις ιστορικά δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεχίζει η Berliner Morgenpost. Εδώ και δεκαετίες οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ερίζουν για την κυριαρχία στο Αιγαίο.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμπλέκεται ήδη σε τρεις πολέμους: στη Συρία, στο βόρειο Ιράκ και εναντίον των Κούρδων στην Τουρκία. Και τώρα η Άγκυρα διεκδικεί και πάλι νησιά στο Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος μιλά για μια «μεγάλη Τουρκία στα όρια της καρδιάς μας».
Η δήλωση αυτή τρομάζει τους Έλληνες και λόγω της στρατιωτικής υπεροχής της γειτονικής χώρας. Απέναντι σε 106.000 Έλληνες στρατιώτες βρίσκονται παρατεταγμένοι 387.000 Τούρκοι, ο μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Gerd Höhler , της γερμανικής εφημερίδας του Βερολίνου Berliner Morgenpost με τίτλο «Tauziehen um inhaftierte Soldaten», στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.