Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ζητά να διδάσκονται όλες οι θρησκείες και θέλει τους ομοφυλόφιλους στην Εκκλησία

0

Μία άλλη όψη της Εκκλησίας από την ακροδεξιά και μισαλλόδοξη που έχουμε γνωρίσει κυρίως μέσω του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, εκφράζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά ανέφερε ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, ωστόσο σημείωσε ότι «το νέο πρόγραμμα που κυκλοφορεί πλέον στα σχολεία είναι συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας». Ξεκαθάρισε δε ότι οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται και άλλα θρησκεύματα και ομολογίες. «Δεν επιτρέπεται να έχουν τελειώσει το Λύκειο και να μην ξέρουν τι σημαίνει Ρωμαιοκαθολικός, Βουδιστής κ.ά.», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την ομοφυλοφιλία εξέφρασε μεν τη πάγια θέση της Εκκλησίας, ότι πρόκειται για αμάρτημα, ξεκαθάρισε όμως ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν θέση στην Εκκλησία – μια τοποθέτηση πολύ διαφορετική από το «φτύστε τους» του Αμβρόσιου.
Τέλος, τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων για την ονοματοδοσία της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί μοτίβα κοσμικά για να εκφράσει τις απόψεις της.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

«Ο ρόλος της εκκλησίας
Η Εκκλησία πρέπει να χει ένα λόγο υποστηρικτικό σε ό,τι απασχολεί τους ανθρώπους χωρίς όμως να έχει πολιτικές τοποθετήσεις. Δεν μπορείς να παίρνεις τη μια ή την άλλη θέση. Το ποια θέση εξυπηρετεί την πατρίδα το ξέρουν οι διπλωμάτες, οι στρατιωτικοί, οι κυβερνώντες. Η Εκκλησία δεν μπορεί να επιβάλει κάτι. Στην Εκκλησία η έννοια της βίας δε χωράει.

Για Θρησκευτικά
Πρέπει να σεβόμεθα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή ίσχυε μέχρι το 2017. Η διευρυμένη επιτροπή, μαζί και η εκκλησία συμφώνησαν στο νέο πρόγραμμα που κυκλοφορεί τώρα στα σχολεία. Ο κος Φίλης σε πολλές τοποθετήσεις του είναι σκληρός.
Η Ιερά Σύνοδος δεν βλέπει το μάθημα των θρησκευτικών μονάχα σε ότι αφορά την ορθοδοξία. Πρέπει να μάθουν οι μαθητές και τα άλλα θρησκεύματα που υπάρχουν και τις άλλες ομολογίες. Βρισκόμαστε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.
Δεν επιτρέπεται να έχουν τελειώσει το λύκειο και να μην ξέρουν τι σημαίνει ρωμαιοκαθολικός, λουθηρανός, βουδιστής.
Αυτά διδάσκονται. Το παιδί πρέπει να έχει ωριμότητα σκέψεις όμως για να μελετήσει τα άλλα θρησκεύματα.

Για τα συλλαλητήρια
Η Εκκλησία είπε τη θέση της, δεν νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιεί μοτίβα κοσμικά για να εκφράσει τις απόψεις της.

Πρέπει να πάμε να βγούμε στην εξέδρα;
Όταν μετερχόμεθα κοσμικά μέσα τότε η Εκκλησία κινδυνεύει να εκκοσμικευθεί.

Για κόντρα Εκκλησίας της Ελλάδος με Οικουμενικό Πατριαρχείο:
Δεν υπάρχει κόντρα
όπως την παρουσιάζουν μέσα ενημέρωσης. Ούτε σύγκρουση. Αυτά στην Εκκλησία είναι φυσιολογικά πράγματα. Το ζήτημα έχει αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος.

Για τον κ.Φίλη
Με την κίνηση του Αρχιεπισκόπου με το λουλούδι στον Φίλη, ουσιαστικά του είπε ότι αυτά που λες δεν ισχύουν.

Για την Ομοφυλοφιλία
Η ομοφυλοφυλία είναι αμαρτία αλλά έχουν θέση αυτοί οι άνθρωποι στην Εκκλησία όπως όλοι οι αμαρτωλοί.
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω

Share.

Comments are closed.