Ι.Π. Μεσολογγίου: Σε λίγο η μεγαλειώδης η βραδινή πομπή του Σαββάτου

0

«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει· 
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι’ η μάνα το ζηλεύει. 
Tα μάτια η πείνα εμαύρισε· στα μάτια η μάνα μνέει· 
Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει: 
«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ’ έχω γω στο χέρι; 
Oπού συ μούγινες βαρύ κι’ ο Aγαρηνός το ξέρει
.» 

Σε λίγες ώρες ξεκινά η μεγαλειώδης η βραδινή πομπή του Σαββάτου για την 192η επέτειο της Εξόδου Της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.
Η πομπή, που θα ξεκινήσει από το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα προ του κήπο των Ηρώων, θα γίνει με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ελλάδα και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί απόψε αργά το βράδυ με την καθιερωμένη αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.
Οι εορτές Εξόδου σήμερα και αύριο, θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ2

Οι Ελεύθεροι πολιορκημένοι του Γιάννη Μαρκόπουλου
Με αφορμή αυτό το γεγονός ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε πριν από κάμποσα χρόνια το διπλό δίσκο με τίτλο «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού που κυκλοφόρησε από την Columbia το 1977, σε μορφή λαϊκής λειτουργίας για τρεις τραγουδιστές (δυο υψίφωνους κι έναν βαρύτονο), αφηγήτρια, μικτή χορωδία και ορχήστρα. Τραγουδούν ο Νίκος Ξυλούρης, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Ηλίας Κλωναρίδης, η Μικτή, 40μελής Χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία» και αφηγείται η Ειρήνη Παππά. Η προετοιμασία της χορωδίας έγινε από τον Γιώργο Κακίτση, ενώ η σύνθεση, διδασκαλία των ερμηνευτών, ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας από τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Ο συνθέτης σημειώνει σχετικά:
Η μουσική εργασία πάνω στους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού άρχισε πριν 14 χρόνια. Έκτοτε άφησα για καιρό το έργο και το ’68 ξαναδούλεψα για μεγάλο διάστημα, πάνω στα τρία «σχεδιάσματα» του ποιήματος. Πολλές μουσικές μου σκέψεις υπαγορεύτηκαν από τους αγώνες της νεολαίας. Εμπνεύστηκα από κει. Η επιλογή του στίχου και του πεζού που έκανα, βασίστηκε στη νοηματική γραμμή μιας αρχής (εισαγωγή), μιας μέσης (δράση) και ενός τέλους (έξοδος). Γιάννης Μαρκόπουλος – Αύγουστος ’77, Αθήνα (2)

Απολαύστε τον:

 

Share.

Comments are closed.