3ο εισαγγελικό «όχι» στο 3ο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των «8»

0

«ΟΧΙ» είπε για ακόμα μια φορά η εισαγγελέας και στο τρίτο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των «8» τούρκων στρατιωτικών. Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για το 3ο αίτημα της Άγκυρας για την παράδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 στην Τουρκία, αναμένεται. Η εισαγγελική λειτουργός Ευγενία Κυβέλου επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο νέο αίτημα δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να αποδεικνύουν  ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία».
Σε ό,τι αφορά τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα όμως κι αν ήταν προσδιορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου κατέληξε ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους.
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσαν οι μάρτυρες αλλά και ο συνήγορος των οκτώ καθηγητής του ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Αθήνας Χρήστος Μυλωνόπουλος, με αναφορές για βίαιες διώξεις 4.500 δικαστικών, 150 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, πέντε χιλιάδων πανεπιστημιακών και πολλών από αυτούς να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης απομόνωσης. Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης αναφέρθηκε στις μαζικές βίαιες διώξεις, δικαστών, πανεπιστημιακών και άλλων δίδοντας επίσημα στοιχεία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνείς οργανισμούς και πιστοποιημένους ερευνητές
Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους μίλησαν για τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο και τόνισαν ότι δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, ούτε έχουν παραβεί το νόμο. «Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, προσβλέποντας στην κρίση των Ελλήνων δικαστών.
Ο Άρειος Πάγος με τρεις διαφορετικές συνθέσεις, έχει πει όχι στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών λόγω των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου.
Το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης εκζητεί τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς προκειμένου για να δικαστούν  στην γείτονα χώρα για οκτώ αδικήματα.
1. Απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της,
2. Απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης,
3. Απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της,
4. Συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση,
5. Απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως,
6. Λιποταξίας σε ξένη χώρα,
7. Κλοπή στρατιωτικού υλικού και
8. Πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.
Οι 8 κρατούνται στο Α.Τ του Ολυμπιακού χωριού και η τύχη της χορήγησης ασύλου τους αναμένεται να κριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά τις αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Share.

Comments are closed.