Ιταλία: Συμμαχία δεξιάς-άκροδεξιάς και Μπέπε Γκρίλο σάρωσαν στις κάλπες – ανησυχία στην Ευρώπη.

0

Αβεβαιότητα στην Ιταλία αλλά και ανησυχία στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης, με τους δεξιούςακροδεξιούς και τους λαϊκιστές να αναδεικνύονται σε κυρίαρχες δυνάμεις.
Πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera, που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.  Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,57% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει άσχημη νύχτα», πανηγύρισε το βράδυ της Κυριακής μέσω Twitter η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, η Μαρίν Λεπέν.
Η συμμαχία που έχουν συγκροτήσει το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια («Εμπρός Ιταλία») του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα και το μικρό εθνικιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) συγκεντρώνεισχεδόν το 35% των ψήφων, σύμφωνα με τις στατιστικές προβολές που μεταδίδουν ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη συμμαχία της δεξιάς, ανήκει και η Λέγκα του Σαλβίνι, ένα κόμμα στενά συνδεδεμένο με αυτό της Λεπέν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή που προηγείται, κατά τις προβολές.
Είναι το κόμμα που διεξήγαγε μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, έναν άκρως αντιμεταναστευτικό λόγο και την προβολή αδιάλλακτων θέσεων απέναντι «στις Βρυξέλλες», που όπως φαίνεται είχε αποτέλεσμα στη χώρα η οποία έχει υποδεχθεί 690.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το 2013 κι όπου ο ευρωσκεπτικισμός έγινε αέρας στα πανιά της.
«Πρώτα οι Ιταλοί», «Στοπ στην εισβολή» έγραφαν οι γιγαντοαφίσες της εκστρατείας στο Μιλάνο, την έδρα της λέγκας.
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αυτοπαρουσιαζόταν στις Βρυξέλλες ως ο μόνος κυματοθραύστης του λαϊκισμού και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, μοιάζει να έχασε το στοίχημα που είχε βάλει.
Το αυτοπροβαλλόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο είδε να επιβεβαιώνεται η άνοδος της ισχύος του λίγο καιρό μετά την επικράτηση του Brexit στη Βρετανία και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Το κίνημα που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο το 2009, αφού είχε ήδη κάνει την έκπληξη στις εκλογές του 2013, όταν συγκέντρωσε το 25% των ψήφων, θα έχει κεντρική θέση στην επόμενη ιταλική Βουλή εάν η επίδοσή του επιβεβαιωθεί.
«Αν υπάρχει ένα σίγουρο δεδομένο που προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν, αυτό είναι ότι το M5S θα είναι ο πυλώνας του επόμενου κοινοβουλίου», έκρινε το βράδυ της Κυριακής ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Αλφόνσο Μποναφέντε.
Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι το νέο εκλογικό σύστημα αναμιγνύει το αναλογικό και το πλειοψηφικό σύστημα, και οι ως τώρα υπολογισμοί δεν επιτρέπουν να δοθεί μια σαφής εικόνα για τη σύνθεση των δύο σωμάτων.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι είχε ένα πολύ άσχημο αποτέλεσμα που όμως προοιωνιζόταν από τις δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας μια επίδοση γύρω στο 20%, δηλαδή τι μισό του ποσοστού που κατέγραψε στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.
Πάντως το αποτέλεσμα θα προκαλέσει ταραχή στις Βρυξέλλες, που βλέπουν την ισχυροποίηση λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία την ώρα που η ΕΕ ετοιμάζεται να προωθήσει μείζονες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Δείτε ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera στα ιταλικά, πατώντας ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.