Και ο εισηγητής της διάταξης ο κ.Μάρδας ομολογεί ότι πήρε το επίδομα και υπόσχεται να το επιστρέψει κι αυτός

0

Μείζον ηθικό ζήτημα, ενδεχομένως μεγαλύτερο από αυτό των Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ήδη παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση, εγείρεται για το επιδόματα ενοικίου που έλαβε αναδρομικά ο κ. Δημήτρης Μάρδας ως εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο Φεβρουάριος-Σεπτέμβριος 2015.
«Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω» παραδέχεται.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μάρδας, η προώθηση της επίμαχης και ηθικά σκανδαλώδους ρύθμισης έγινε με προσωπικές του ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκ του χαρτοφυλακίου που χειριζόταν ήταν σε θέση να γνωρίζει την διάταξη και τις ευεργετικές της πρόνοιες για τον ίδιο.

Ο ίδιος σήμερα να τονίζει πως «η διάταξη αποσκοπούσε την ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών Όλη η ανακοίνωση του κ. Μάρδα για την ενθυλάκωση του επιδόματος ενοικίου προς όφελος των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών:
«Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από την Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση.
Βέβαια σημειώνεται ότι η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών – βουλευτών. Σημειώνεται επίσης, ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
Τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε.
Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».  Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα στελέχη της κυβέρνησης – εν ενεργεία και μη – που εκμεταλλεύτηκαν τη διάταξη του Αυγούστου 2015 η οποία επέκτεινε το επίδομα ενοικίου και σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και μάλιστα με αναδρομική ισχύ
».

Και ο Φωτάκης και ο Σγουρίδης πήραν το επίδομα ενοικίου

Το πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση δεν περιορίζεται στον κ Μάρδα αλλά αρχίζει να γίνεται μεγαλύτερο, αφού νεώτερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι της χαριστικής διάταξης είχαν επωφεληθεί εκτός από το Δημήτρη Μάρδα, ο Κώστας Φωτάκης και ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Για τον εν ενεργεία αναπληρωτή υπουργό Παιδείας με αρμοδιότητα τα θέματα έρευνας και τεχνολογίας, Κώστα Φωτάκη, η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 21 Μαρτίου του 2016. Σύμφωνα με την απόφαση η δαπάνη «για την κάλυψη δαπανών διαμονής» ήταν ύψους 5.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Φωτάκης έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.

Φωτάκης: Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό
Σε δήλωσή του πάντως, ο κ. Φωτάκης χαρακτηρίζει «απολύτως αναληθές» ότι έχει λάβει επίδομα ενοικίου και υποστηρίζει ότι παρότι έκανε αίτηση, ως κάτοικος Ηρακλείου, στη συνέχεια κάλυψε με ιδίους πόρους τα έξοδα διαμονής του. 

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Φωτάκη έχει ως εξής: 
«Σύμφωνα με ρεπορτάζ πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, φέρομαι να έχω λάβει επίδομα ενοικίου για τη διαμονή μου στην Αθήνα. Αυτό είναι απολύτως αναληθές.  
Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό για το ενοίκιο ή τη διαμονή μου στην Αθήνα. Ως μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, στις αρχές του 2016 είχα κάνει αίτηση για ενδεχόμενη κάλυψη δαπανών διαμονής στην Αθήνα ύψους έως 5000€ ετησίως. Η σχετική, όμως, δέσμευση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε καθώς το ζήτημα της διαμονής μου στην Αθήνα διευθετήθηκε άμεσα και με ιδίους πόρους σε οικία της οποίας διατηρώ την επικαρπία.  
Θα ήθελα να επισημάνω  ότι η τακτική σπίλωσης από  συγκεκριμένους και γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλει τη διασταύρωση κάθε πληροφορίας πριν δημοσιευθεί, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και απαξίωση του έργου που επιτελείται
». 

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος θήτευσε στη θέση του υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επτά μήνες με την εγκρινόμενη για τον ίδιο δαπάνη να ανέρχεται σε 7.000 ευρώ.

Είχαν κάνει αίτηση
Οι κ.κ. Φωτάκης και Σγουρίδης επιβεβαίωσαν ότι είχαν κάνει αίτηση και εντάχθηκαν στη ρύθμιση, με τον κ. Φωτάκη να διευκρινίζει ότι ουδέποτε εισέπραξε τα χρήματα που εγκρίθηκαν, αφού διαμένει στο σπίτι του γιου του στην Αθήνα και ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε το ποσό που προβλεπόταν.

Ο κ. Σγουριδης είπε στον ΣΚΑΙ ότι έλαβε μόλις 350 ευρώ για επτά μήνες, αφού το ενοίκιο που πλήρωνε μηνιαίως ήταν 50 ευρώ και ότι δεν εισέπραξε το ποσό των 7000 ευρώ που είχε εγκριθεί με βάση το νόμο.

Share.

Comments are closed.