Ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια

0

Για τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια ενημέρωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Κομμένος τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις.
Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων, που είχε την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός επέστησε, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την προσοχή των Στόλτεμπεργκ και Μάτις στις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς με τις οποίες «αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών». Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε, επίσης, «στους ναυτικούς χειρισμούς των Τούρκων που έφτασαν στο σημείο να εμβολίσουν πλοίο του Λιμενικού» τονίζοντας ότι προσεγγίζουν «το όριο της ανεκτικότητας».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Π. Καμμένου:
«Σήμερα, νωρίς το πρωί, είχα τη δυνατότητα να συναντήσω και να συνομιλήσω για αρκετή ώρα με τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Στρατηγό Μάτις και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στους οποίους εξέθεσα την τελευταία προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην περιοχή των Ιμίων, των ελληνικών νησιών, και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Είχα τη δυνατότητα να τους επιδείξω αποδεικτικό υλικό που καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό ότι πρόκειται δήθεν για ατύχημα είτε για αιτιάσεις της Ελλάδας.
Η Τουρκία προκαλεί, παραβιάζει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, προχωρεί σε πράξεις παραβίασης κάθε έννοιας ναυτικού δικαίου και φτάνει πολύ κοντά σε ένα “ατύχημα” στο Αιγαίο. Έχει την απόλυτη ευθύνη. Δεν μπορεί κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους.
Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, αυτό είναι ξεκάθαρο από όλες τις συνθήκες που και η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι, από τη μία πλευρά των λεονταρισμών, των δηλώσεων δήθεν συμβούλων του Ταγίπ Ερντογάν και η προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο που εν συνεχεία χρεώνεται σε κάποιους κυβερνήτες πλοίων και από την άλλη πλευρά, διπλωματικά, η Τουρκία να λέει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά πρόκειται περί ατυχήματος.
Πρέπει να αναλάβει καθένας την ευθύνη του. Η Ελλάδα είναι μία ειρηνική χώρα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την οποιαδήποτε πρόκληση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας, ακόμα και λεκτικής αμφισβήτησης από επίσημους ή ανεπίσημους συμβούλους από την πλευρά της Τουρκίας.
Είναι πλέον ενήμερες, με τα αποδεικτικά στοιχεία, η Συμμαχία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε στη σύνοδο του Μονάχου να ενημερώνουμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γι’ αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά.
Θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με την Ελλάδα με τέτοιου είδους χειρισμούς, από τη μία πλευρά ναυτικούς και λεκτικούς και από την άλλη πλευρά διπλωματικών υπαναχωρήσεων.
Δεν πρόκειται να ανεχτούμε περαιτέρω τέτοια συμπεριφορά της Τουρκί
ας».

Τότε κραυγές και επιθετικότητα! Σήμερα τι;
Τα Ίμια και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο είχαν ξαναβρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τι έλεγε τότε στην ελληνική Βουλή μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο αποκορύφωμα της κρίσης το 1996, ο τότε βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος.

Τότε, την 1η Φεβρουαρίου του 1996, η ένταση στη Βουλή ήταν πρωτοφανής. Εκτοξεύονταν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί όπως «προδότες» από την πλευρά της ΝΔ και «πατριδοκάπηλοι» από πλευράς ΠΑΣΟΚ και συνεχείς διακοπές, τόσο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, κατά τις ομιλίες του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, και Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.
Αποκορύφωμα οι φράσεις του Κώστα Σημίτη «πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση την απεμπλοκή ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων», και «θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους» που συνοδεύτηκαν από κραυγές βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο Πάνος Καμμένος, οι οποίοι σηκώνονταν εκτός διαδικασίας, φωνάζοντας «οι προδότες στο Γουδί», «ντροπή», «αίσχος», «ξεπουλάτε την Ελλάδα».

Share.

Comments are closed.