Αθανασίου (ΝΔ) για Novartis: Άκυρες οι καταθέσεις των μαρτύρων για τη Novartis – Πασιφανής μεθόδευση της υπόθεσης

0

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ στην υπόθεση Novartis, αναφέροντας ότι «οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Novartis δεν έχουν υπογράφει από τον εισαγγελέα», όπως διαπίστωσε ο ίδιος, διαβάζοντας τη δικογραφία, «και αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί εκ των υστέρων».
Ο κ. Αθανασίου μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι «αυτές οι καταθέσεις είναι άκυρες». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη αν δεν συνδυαστούν και με άλλα στοιχεία».
Παράλληλα έκανε λόγο για «πασιφανή μεθόδευση της υπόθεσης», προσθέτοντας ότι έχει μια υποψία για το «ποιος υπουργός έδωσε τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη».
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά σε χειρισμούς τριών υπουργών της κυβέρνησης στην υπόθεση.
Πρώτη είναι η επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου για ενημέρωση στον Άρειο Πάγο.
«Τι δουλειά έχει εκεί; Το να πάει να ενημερωθεί το απαγορεύει ο οργανισμός των δικαστηρίων. Μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ενημερωθεί και μόνο για τη χρονική αλληλουχία των καταθέσεων. Φοβάμαι ότι ένα τελευταίο έγγραφο ότι το πήγε εκείνος» είπε ο κ. Αθανασίου.
Η δεύτερη είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι το σκάνδαλο αυτό είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. «Κάτσε ρε φίλε πού το κρίνεις ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών; Έχεις δει τη δικογραφία; Πού είναι το τεκμήριο της αθωότητας; Και είναι και πρώην συνάδελφος» σημείωσε ο κ. Αθανασίου.
Η Τρίτη περίπτωση που αναφέρθηκε ο κ. Αθανασίου είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που αποκάλυψε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν υπάλληλοι της Novartis που βρέθηκαν να έχουν χρηματιστεί. «Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να τύχουν της προστασίας των μέτρων επιείκιας. Αν κατηγορούνται δεν έπρεπε να καταθέσουν ενόρκως» εξήγησε ο κ. Αθανασίου.
«Ξέρω ποιος υπουργός κάνει αυτή τη δουλειά με τους υπουργούς» συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.
Όπως εξήγησε, επίσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας μόνο με απόφαση του εισαγγελέα πρωτοδικών. «Αν μιλάμε για υπόθεση δημοσίου συμφέροντος όπως συμβαίνει με την υπόθεση Novartis χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όταν πήγα να δω τις δικογραφίες δεν είδα να υπάρχει τέτοια έγκριση. Ρώτησα στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο και πληροφορήθηκαν ότι δεν υπάρχει έγκριση. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις είναι άκυρες για έλλειψη προδικασίας» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.
«Ένας μάρτυρας που έχει στοιχεία δεν έχει ανάγκη να προστατευθεί» σημείωσε ο κ. Αθανασίου ο οποίος διευκρίνισε ότι «οι καταθέσεις αυτές δεν δεσμεύουν τη Βουλή γιατί η Βουλή ενεργεί ως ο εισαγγελέας που κάνει προανακριτική και επομένως είναι η Βουλή που θα κρίνει αν χρήζει η χορήγηση του καθεστώτος προτατευόμενου μάρτυρα».

Share.

Comments are closed.