Απόστολος Δοξιάδης: Από τη ΣΤΑΖΙ στην ευρωπαϊκή αριστερά, μια διαλεκτική δρόμος

0

Το βρήκα στο σελίδα του Απόστολου Δοξιάδη στο facebookκαι το αναδημοσιεύω ασχολίαστο, γιατί το θεωρώ ιδιαιτέρως ενδιαφέρων:
«Η πρόταση του Ζαν-Λικ Μελανσόν να διαγραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά γιατί παραβαίνει τις αρχές της, και η άρνησή της διαγραφής από τον πρόεδρο της, Γρέγκορ Γκίζι, μου θύμισε μια ιστορία που διηγείτο ο Γρηγόρης Φαράκος.
Όταν στη διάρκεια της απριλιανής επταετίας, η Ανατολική Γερμανία αναγνώρισε επίσημα το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα, μια επιτροπή του ΚΚΕ ζήτησε να πάει να διαμαρτυρηθεί σε κάποιον αρμόδιο. Τους παρέπεμψαν λοιπόν σε έναν, υπεύθυνο Εξωτερικών Υποθέσεων του ανατολικογερμανικού ΚΚ, ή κάτι τέτοιο, και η ελληνική επιτροπή πήγε. Φτάνοντας, όμως, ο γραμματέας του στελέχους είπε ότι θα γινόταν δεκτός μόνο ένας, οπότε μπήκε ο Φαράκος, ως ανώτερος. Οι σύντροφοί του που περίμεναν έξω άκουσαν σε λίγο φωνές. Κι ύστερα βγήκε ο Φαράκος, σα βρεμένη γάτα.
«Τι έγινε βρε σύντροφε;», ρώτησαν.
«Να, τα είπα στον γερμανό σύντροφο ότι η Χούντα είναι μια φασιστική δικτατορία, ότι έχει εκατοντάδες κομμουνιστές στις φυλακές, ότι μας κάνει βασανιστήρια, και τα σχετικά. Και ότι δεν είναι πρέπον για μια Λαϊκή Δημοκρατία να τους αναγνωρίζει».
«Και τι σου είπε αυτός», ρώτησαν οι άλλοι.
«Θύμωσε», είπε ο Φαράκος. «Βάρεσε το χέρι στο τραπέζι, και μου είπε “σύντροφε, δε σκέφτεσαι διαλεκτικά”!»
Γιατί φεύγει από το παλιό παράδειγμα ο Γκίζι, του οποίου οι σχέσεις με το παλιό καθεστώς, και ειδικά τη Στάζι, είναι πια γνωστές; Αντί να λέει στον Μελανσόν αυτά τα βαρετά, ότι «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους εκβιασμούς της τρόικας και της γερμανικής κυβέρνησης», μπορούσε απλούστατα να θυμηθεί τα ένδοξα εκείνα χρόνια, να του μπήξει τη φωνή, και να του πει:
«Σύντροφε Μελανσόν, δε σκέφτεσαι διαλεκτικά!».
Αλλά, θα μου πείτε, αλλάξαν οι καιροί, αλλάξαν και τα ήθη. Αντί για τον Μαρξ, η Ευρωπαϊκή Αριστερά τσιτάρει πια τον Τσαρούχη, σε παραλλαγή: «Αριστερός είναι όποιος το δηλώσει». Αυτό επιβάλλει πλέον η διαλεκτική

Δείτε παρόμοιο δικό μας άρθρο: «Την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά ζητά ο Γάλλος αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν»

Προηγούμενα άρθρα του Απόστολου Δοξιάδη

  1. Απόστολος Δοξιάδης: Κοροϊδία το σλαβικό όνομα για την ΠΓΔΜ
  2. Απόστολος Δοξιάδης: Ο Τσίπρας έγινε ρεζίλι στον Δυτικό κόσμο και ο Τζανακόπουλος αναδείχτηκε στο μετρ της κωλοτούμπας και ψεύτης τρίτου τύπου
  3. Απόστολος Δοξιάδης: Έδειραν ΑμΕΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών!
  4. Απόστολος Δοξιάδης: Κύριε Πρωθυπουργέ, η αλήθεια κάνει καλό
  5. Απ. Δοξιάδης: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

 

Share.

Comments are closed.