ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ: Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα

0

«Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ  Νίκολα Ντιμιτρόφ δείχνοντας ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την οριστική συμφωνία είναι ακόμη πολλά και δύσκολα.
«Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών», είπε στη συνέχεια σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε τη “μακεδονική” γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση».
«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες», πρόσθεσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει αδιάλλακτος σε κρίσιμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά απαιτεί να αλλάξει, διακινδυνεύοντας να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενη συμφωνία.
Τα πρώτα μηνύματα, άλλωστε, από την πλευρά των Σκοπιανών είχαν έλθει με την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες: Όταν ο κ. Κοτζιάς είχε μιλήσει για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και σύμφωνο που θα κατατεθεί από την ελληνική πλευρά έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι Σκοπιανοί είχαν απαντήσει πως ουδείς δικαιούται να προκαταλαμβάνει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Οι εξελίξεις αυτές, οι οποίες είναι αναμφισβήτητο ότι προκύπτουν υπό την πίεση και του συλλαλητηρίου της Αθήνας την Κυριακή που νιώθει η πλευρά της πΓΔΜ, φέρνουν πάντως ξανά στο προσκήνιο το σενάριο να ναυαγήσει η διαδικασία και να μην υπάρξει τελικώς συμφωνία. Σενάριο το οποίο υπαινίσσονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, χωρίς μάλιστα να κρύβουν ότι η επικοινωνιακή διαχείριση μπορεί να αποβεί τελικώς προς όφελος της ίδιας της κυβέρνησης, κατηγορώντας για την αποτυχία όχι μόνο την «απέναντι» πλευρά, αλλά και «εθνικιστικούς και ακραίους κύκλους» στο εσωτερικό, δείχνοντας δηλαδή προς την αντιπολίτευση και δη τη ΝΔ.

Nίμιτς: Να βρεθεί λύση -Εχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας
Από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης. 
«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση».
Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Έχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα. Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Άκουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner