Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους που επιλέγουν να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν με τα παιδιά τους. Απλά, δε συμφωνώ μαζί τους. Κατ’ αρχάς, είναι ζήτημα ασφάλειας. Όσα περισσότερα δεδομένα παρέχεις δημόσια για τα παιδιά σου, τόσο πιο ευάλωτα τα κάνεις σε μελλοντικούς εκβιασμούς και στοχοποιήσεις. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να εκθέτεις τα παιδιά σου σε δυνητικούς κινδύνους. Όπως τα προστατεύεις στο δημόσιο χώρο, έτσι πρέπει να τα προστατεύσεις και στον ψηφιακό.
Εκτός αυτού όμως είναι και το ζήτημα της εκμετάλλευσης της εικόνας των παιδιών. Όπως πολύ σωστά λέει ο Ryan Holiday στο πολύ ωραίο κείμενό του, οι άνθρωποι αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους για να πάρουν likes και καρδούλες. Πόσο ηθικό είναι αυτό απέναντι στα παιδιά σου; Τα ρώτησες αν θέλουν να εκθέσουν την εικόνα τους από τόσο νωρίς; Ας πούμε ότι έχεις πάρει τη συγκατάθεσή τους. Το ότι είναι ανήλικα δε σε προβληματίζει; Μήπως τα χρησιμοποιείς για να φτιάξεις τη δική σου δημόσια εικόνα; Το ότι το κάνουν όλοι δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις κι εσύ. Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έχει δείξει ότι οι γονείς αναρτούν κατά μέσο όρο 1.500 φωτογραφίες των παιδιών τους πριν γίνουν 5 ετών. Σκεφτείτε την αμηχανία τους όταν μια μέρα τα παιδιά τους ρωτήσουν: «γιατί αναρτούσες την ιδιωτική μας ζωή;».
Ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να μάθουν τα ίδια τι είναι ιδιωτικότητα, και τι είναι δημοσιότητα. Ας τους δώσουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν εκείνα τι θα κάνουν με τη εικόνα τους κι ας μην τα χρησιμοποιούμε σαν αντικείμενα για να γυαλίσουμε τη δική μας δημόσια εικόνα.
Προηγούμενα άρθρα