«Πολύφερνη νύφη» το Κίνημα Αλλαγής για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην παρουσίαση βιβλίου του Ξ. Κοντιάδη

0

«Ποιο μέλλον για τη Σοσιαλδημοκρατία;» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης, το οποίο παρουσιάστηκε απόψε το βράδυ, όπως σας είχαμε ενημερώσει με το άρθρο μας «Ινστιτούτο Goethe: Ποιο μέλλον για τη σοσιαλδημοκρατία;», στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Το αμφίπλευρο φλερτ στο Κίνημα Αλλαγής από ΣΥΡΙΖΑ & ΝΔ
Παρουσία της Φώφης Γεννηματά, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, επωφελήθηκαν να εκδηλώσουν ανοικτά το φλερτ για διάλογο και συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής.
Χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, υπογράμμισε ότι για τη ριζοσπαστική Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μονόδρομος η συνεργασία με την σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερα. Αναγνώρισε ότι η σοσιαλδημοκρατία ταυτίζεται με τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο και στην Ελλάδα «το ΠΑΣΟΚ στη διαχρονική του πορεία ενσωμάτωσε και εκλογίκευσε το σοσιαλδημοκρατικό πρότυπο στο παραγωγικό πλαίσιο της χώρας».
Φυσικά δεν έχασε χρόνο ο Νίκος Σωτηρόπουλος, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόλις ήρθε η σειρά του και πλειοδότησε αναφέροντας ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την ευρωπαϊκή πορεία τη χώρας, την κανονικότητα και τις αξίες της ανοικτής κοινωνίας και οικονομίας. «Είναι αναγκαία η συμμετοχή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας σε κυβερνητικό σχήμα για την ανάταξη στη χώρα», είπε ο κ. Σωτηρόπουλος . Τόνισε ότι «η ΝΔ επεξεργάζεται πρόταση συνεργασίας πρός το Κίνημα Αλλαγής ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Η αρνητική απάντηση δια στόματος Παύλου Χρηστίδη
Η απάντηση ήρθε δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος είπε στους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Διαμορφώνουμε αυτόνομη παράταξη για να πρωταγωνιστήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι χάνει και η ΝΔ δείχνει στασιμότητα ενώ το Κίνημα Αλλαγής κερδίζει. Ξέρουμε τι θέλουμε και πού να πάμε».

Παρών και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αφού συνόψισε τις προσπάθειες που έγιναν ιστορικά για την εγκαθίδρυση σοσιαλδημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, που δεν ευδοκίμησαν όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, είπε «Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε, εμπράκτως πια, τη χρεωκοπία της Αριστεράς του πολωτικού ριζοσπαστισμού στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει σήμερα μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία» και επισήμανε, ότι η σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να είναι πολιτικά φιλελεύθερη και να συγκρουστεί με τα συντεχνιακά και πελατειακά δίκτυα που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, ασκώντας παράλληλα κοινωνική πολιτική αλληλεγγύης προς τους αδύνατους.
Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου, Ξενοφών Κοντιάδης σημείωσε ότι το πρότυπο της σοσιαλδημοκρατίας παραμένει ισχυρό στις σημερινές ευρωπαϊκές συνθήκες, παρά το ότι έχει υποχωρήσει εμφανώς. Απέρριψε το δίλλημα, «με τον Μακρόν ή τον Κόρμπιν», αντιπροτείνοντας τον εκσυγχρονισμό της σοσιαλδημοκρατίας με ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου και κοινωνικό κράτος πρόνοιας βασισμένο στην αλληλεγγύη και τον περιορισμό των ανισοτήτων.

Σημαντικές παρουσίες
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Φώφη Γεννηματά, ακαδημαϊκοί και βουλευτές και στελέχη της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραϊτης, Γιώργος Πεταλωτής, Σπύρος Δανέλλης, Χρίστος Πρωτόπαππας, Μανώλης Όθωνας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Τώνια Αντωνίου, Θ. Μαργαρίτης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος  κ.ά.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του fourtounis.gr από την παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Share.

Comments are closed.