Το παραμύθι της Μάρθας Βασκαντήρα: «Ντάλια το έξυπνο ψάρι που σώζει το περιβάλλον»

0

H παιδική ιστορία ή μάλλον το παραμύθι με τίτλο «Ντάλια το έξυπνο ψάρι που σώζει το περιβάλλον», της συγγραφέως Μάρθας Bασκαντήρα, αναφέρεται στον αγώνα ενός μικρού ψαριού να καθαρίσει τις θάλασσες από δηλητήρια και τοξικά απόβλητα καθότι ο κόσμος του βυθού κινδυνεύει.
Mε την βοήθεια των καλών πνευμάτων της θάλασσας θα έρθει σε επαφή με έναν άνθρωπο και θα προσπαθήσει να τον συγκινήσει για τα βάσανα των ψαριών. Aν τα καταφέρει και πάρει τα δάκρυά του, με αυτά θα καθαρίσει τις θάλασσες. Θα χρησιμοποιήσει λοιπόν τα δάκρυα ενός ανθρώπου σαν μαγικό φίλτρο αλλά και ως ένδειξη μετάνοιας του ανθρώπινου γένους για τα βάσανα που έχει προκαλέσει στους αθώους, θαλασσινούς μας φίλους. στο τέλος η Ντάλια τα καταφέρνει και γίνεται η μικρή ηρωίδα του βυθού.
το βιβλίο συμπεριλαμβάνεται και παιδική ποίηση σχετική με το θέμα η οποία έχει μελοποιηθεί.
Συγκινητικοί αλλά και αστείοι διάλογοι πλαισιώνουν αυτό το παραμύθι περνώντας ταυτόχρονα οικολογικά μηνύματα.
Την εκτύπωση και έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου επιμεληθήκαν οι πατρινές εκδόσεις «ΚΟΥΛΗΣ».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μάρθα Βασκαντήρα γεννήθηκε το 1977 στην Πάτρα όπου και κατοικεί μόνιμα.
Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Πατρών.
Στα γράμματα εμφανίσθηκε το έτος 2002, με την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Οι Νεανικοί μου Στοχασμοί» από τις εκδόσεις «Περί Τεχνών» . Ακολούθησε μια νέα με τίτλο «Καλή σας νύχτα»  από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδη» και στη συνέχεια μια ακόμη με τίτλο «Απολογισμός»  από τις εκδόσεις «Π.Κούλης». Έχει συμμετάσχει (2011), σε ένα συλλογικό έργο από τις εκδόσεις «Ωρίονας» ,με τον τίτλο «Γραφής Έργα».
Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς, θεάτρου, τραγουδιού και ποίησης.
Ασχολήθηκε με το θέατρο και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής, στην Δραματική σχολή «Ιασμος» στην Αθήνα και στο θέατρο «Λιθογραφείον» στην Πάτρα. Ασχολείται με το τραγούδι.
Είναι μέλος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» και του «Οργανισμού Νέων Καλλιτεχνών»’ στην Πάτρα. Είναι τακτικό μέλος της «Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας» και έχει χρηματίσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και Γενική Γραμματέας του.
Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις στα πλαίσια των «Φιλολογικών Βραδινών» της «Εταιρείας Λογοτεχνών» αλλά και σε άλλα βήματα Πολιτιστικών Φορέων της Περιφέρειας.
Συνεργάστηκε με εφημερίδες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα.
Ποιήματά της έχουν δραματοποιηθεί από θεατρικές ομάδες και έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα Λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.

Share.

Comments are closed.