Κώστας Γαβρόγλου: Κατάργηση της δυνατότητας επισκέψεων μαθητών σε ξένα σχολεία μέσω προγραμμάτων

0

Σε μια ακόμα αμφιλεγόμενη απόφαση προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς με απόφαση του κ. Γαβρόγλου καταργείται η δυνατότητα σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε εγκεκριμένα προγράμματα που επιτρέπουν επισκέψεις σε ξένα σχολεία στο εξωτερικό – εκτός και αν αυτά αποτελούν προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.
Μέχρι σήμερα, οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων που συμμετείχαν σε σχετικά προγράμματα, μπορούσαν να γνωρίζουν τον τρόπο εκπαίδευσης των μαθητών στις χώρες του εξωτερικού, γνωρίζοντας από κοντά ξένα εκπαιδευτικά συστήματα. Πλέον, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η δυνατότητα αυτή καταργείται. Αντίθετα παραμένει η δυνατότητα στις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τις αδελφοποιήσεις μόνο με ελληνικά σχολεία της ομογένειας.
Σε πρόσφατη απάντηση του υπουργείου Παιδείας προς την ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με διευκρινήσεις πάνω στο ζήτημα των μετακινήσεων μαθητών σχολείων ΔΕ στο εξωτερικό, και αναφορικά με το άρθρο 5 σχετικής υπουργικής απόφασης, στο οποίο αναφερόταν πως επιτρέπονταν μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το υπουργείο ξεκαθάρισε πως η δυνατότητα «πλέον δεν επιτρέπεται» .
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να δικαιολογεί την απόφαση του με το σκεπτικό πως κάποιοι μαθητές αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα ταξίδια. Κάτι που όμως δεν πείθει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, που πλήττονται περισσότερο από αυτή την εξέλιξη καθώς στήριζαν πολλά προγράμματά τους σε αυτά τα ταξίδια.
Από την πλευρά του το υπουργείο διευκρινίζει πως δεν έχουν καταργηθεί οι μετακινήσεις μαθητών στα πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο που υπογραφεί ο Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γεώργιος Αγγελόπουλος

Share.

Comments are closed.