Οι Τούρκοι φέρνουν στο φως τις τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας

0

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, οι εργασίες που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές, θα επιτρέψουν την ανάδειξη των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών που βρίσκονται στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας.
Ο ναός λειτουργούσε ως μουσείο μέχρι το 2013, οπότε και μετατράπηκε ως τζαμί. Στο εσωτερικό είχαν γίνει εργασίες για να μην φαίνονται οι βυζαντινές εικόνες. Όμως τώρα, η τοπική διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την αύξηση των αριθμών των περιοχών που μπορούν να επισκεφθούν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες. 
Αγία Σοφία Τραπεζούντας είναι ένα από τα ορόσημα της περιοχής. Είναι έργο της εποχής του Μανουήλ Α’ Κομνηνού και έχει διακοσμηθεί με εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην περίοδο της παλαιολόγειας αναγέννησης. Αυτές οι τοιχογραφίες καλύφθηκαν όπως-όπως προκειμένου να μην ενοχλούνται οι πιστοί, και μόνο μερικές σκηνές της Παλαιάς Διαθήκης γλίτωσαν από το σοβά.
Οι εργασίες θα είναι παρόμοιες με αυτές που γίνονται στην Παναγία Χρυσοκέφαλο (Φατίχ Τζαμί για τους Τούρκους) που τα αρχαία ψηφιδωτά δάπεδα καλύπτονται από γυαλί και αναμένεται να ανοίξει σε μερικούς μήνες για το κοινό.
Στόχος είναι να αφαιρεθούν οι παρεμβάσεις που έγιναν για να μην φαίνονται τα βυζαντινά έργα και να καλυφθούν οι τοιχογραφίες με γυαλί. 
Σημειώνεται ότι μετά την αναχρονιστική απόφαση επαναλειτουργίας της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας ως τζαμί το 2013, οι τουρκικές αρχές δαπάνησαν τεράστια χρηματικά ποσά να καλύψουν τις βυζαντινές αγιογραφίες.
Όπως είχε αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση dailynews της Hurriyet, η εκκλησία Θα διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο θα κρύβονται οι βυζαντινές εικόνας την ώρα της προσευχής για να «μην ενοχλούνται» οι πιστοί. 

Δείτε βίντεο με τίτλο «Οδοιπορικό στον Πόντο – Επίσκεψη στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας»

Δείτε βίντεο με τίτλο «Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας λειτουργούσε ως μουσείο μέχρι το 1964»

Share.

Comments are closed.