Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Αντώνη Παυλίδη με τίτλο «Χαλαμονή»

0

Η Ένωση Ποντίων Μελισσιών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή», τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 18:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων (17ης Νοεμβρίου & Αγίου Γεωργίου)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Αναστασία Κυρκίνη, Φιλόλογος, Ιστορικός, τ. Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
  • Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, Στρατηγός ε.α., τ. Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και
  • Ο συγγραφέας του βιβλίου Αντώνης Παυλίδης
  • Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς
  • Θα συντονίσει ο κ. Γεώργιος Βλάχος, Αρχιτέκτονας, Φιλόλογος

Η Χαλαμονή (ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια ιστορία θαυμάτων, ανθρωπιάς, χαράς, πόνου και διεκδίκησης. Μια απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση στον μυστηριακό κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων, των χρωμάτων, των αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων.

Το βιβλίο με λίγα λόγια
Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα και στη συνέχεια στη γη των προγόνων του, το Σταυρί. Οι εμπειρίες αυτού του ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλύ του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα. Ο κεντρικός ήρωας γεννιέται σ’ ένα χωριό κοντά στη Σαμψούντα και μετά τα πρώτα ξένοιαστα χρόνια, αλλά και τις εξορίες, τη διάσωσή του μ’ έναν απίστευτο τρόπο, την έλευση στην Ελλάδα και τον γάμο του με μια Μικρασιάτισσα, επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο, όπου βιώνει συγκινήσεις πρωτόγνωρες. Ο εγγονός του κεντρικού ήρωα επισκέπτεται το 2000 την Κωνσταντινούπολη, για ν’ αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της περιουσίας που εκείνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στην Ανατολή. Μέσα απ’ αυτό το ταξίδι παρατηρούμε την πορεία της πολίτικης ρωμιοσύνης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και ενδιαφέρουσες όψεις της σύγχρονης Τουρκικής κοινωνίας. Τα γεγονότα που περιγράφονται, καθώς και η συναρπαστική πορεία των προσώπων μέσα στον χρόνο είναι αληθινά.
Είναι μια απόπειρα κατανόησης και ερμηνείας της πορείας του ποντιακού ελληνισμού, που, κυριολεκτικά γαντζωμένος σε απρόσιτες πλαγιές και κορφές, κλεισμένος για αιώνες ανάμεσα στα αδιαπέραστα ποντιακά βουνά και τα βάραθρα του Εύξεινου Πόντου, κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει, πολλές φορές οριακά μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, αλλά ακόμη, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, να δημιουργήσει μικρά και μεγάλα θαύματα.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Αντώνης Παυλίδης είναι γόνος προσφυγικής οικογένειας του Νομού Σερρών. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες. Έκανε μεταπτυχιακά στη Νεότερη Οθωμανική Ιστορία και διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Οικονομικές και Κοινωνικές Συνιστώσες της Εκπαίδευσης των Ελλήνων του Πόντου». Έγραψε βιβλία, δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες, έκανε πολλές εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και μεγάλο αριθμό ομιλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καλύπτοντας τα επιστημονικά πεδία της εκπαίδευσης, της ιστορίας, του ελληνισμού της Ανατολής και της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών («Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης») και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας (μεταπτυχιακού επιπέδου, «Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής» και «Όψεις της Σύγχρονης Τουρκικής Κοινωνίας»).
Είναι μέλος πολλών κοινωνικών φορέων, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελληνοαρμενικής Φιλίας και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.
Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Δήμητρα Πάλλα και έχουν μια κόρη.

Share.

Comments are closed.