Οι τρεις πυλώνες του ΣΥΡΙΖΑ που κατέρρευσαν ή καταρρέουν

0

Το αφήγημα με το οποίο ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 στηρίχτηκε σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος ήταν ότι μπορούσαμε να μείνουμε στην Ευρώπη ακόμη κι αν αθετούσαμε τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις και ήταν ο πρώτος που κατέρρευσε, με τον πιο δραματικό τρόπο, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με την άποψη ότι “άλλοι” ήταν αυτοί που έφταιγαν για όλα τα δεινά που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, και ότι φταίνε αυτοί που η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάζεται να ψηφίσει και να εφαρμόσει “αντιλαϊκά” μέτρα. Το επιχείρημα αυτό έχει αποδειχθεί ανθεκτικό, όμως, αργά η γρήγορα, ακόμη κι ο πιο αντισυστημικός «επαναστάτης» θα αρχίζει να βαρύνεται από τα πεπραγμένα του, καθώς αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του στην εξουσία.
Ο τρίτος και τελευταίος πυλώνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» που κατάφερε να διατηρήσει για μεγάλο μέρος της κοινωνίας ιστορικά η αριστερά στην Ελλάδα. Η αίσθηση ότι οι νεοαφιχθέντες στην εξουσία Συριζαίοι ήταν διαφορετικοί, πιο αγνοί, λιγότερο διεφθαρμένοι αποτελεί ίσως το λόγο που πολλοί Έλληνες συνέχισαν να τους “συγχωρούν”, παρά τη μερική κατάρρευση του αφηγήματος που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι αυτή η αίσθηση που πριονίζεται με κάθε νέα αποκάλυψη σε υποθέσεις όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας, όπως παραδείγματος χάριν η σημερινή που αφορά τα έγγραφα που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή.
Όμως αυτή η κατάρρευση δεν μπορεί να είναι εμφανής μέσα σε μια νύχτα. Είναι βέβαιο ότι θα γίνει εμφανής στο άμεσο μέλλον και τότε να ξέρετε ότι ο γδούπος που θα συνοδεύσει την πτώση θα είναι αν μη τι άλλο εκκωφαντικός.

Share.

Comments are closed.