Ναυάγησε η «Τζαμάικα» στη Γερμανία – Αποχώρησαν οι Φιλελεύθεροι – ΟΧΙ από Σούλτς σε μεγάλο συνασπισμό

0

Σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας εισήλθε η Γερμανία, μετά την αποτυχία Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Πρασίνων (Die Gruenen) και Φιλελευθέρων (FDP) να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα», σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.
Επτά εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν μετά από πέντε εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από βασικούς άξονες πολιτικής, προκειμένου να μπουν στην κανονική φάση των διαπραγματεύσεων.
Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία προήλθε από το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι αποφάσισαν να αποχωρήσουν επικαλούμενοι αγεφύρωτες διαφορές, γεγονός που τινάζει στον αέρα το εγχείρημα «Τζαμάικα» και φέρνει την Άνγκελα Μέρκελ προ δύο επιλογών:

  • είτε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας,
  • είτε να ζητήσει τη διενέργεια νέων εκλογών

Η Μέρκελ έκανε λόγο για μια μέρα τουλάχιστον «βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία» μετά την διάλυση των διερευνητικών συνομιλιών. Επίσης δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκειμένου να το ενημερώσει και να συνεννοηθεί μαζί του για την συνέχεια.
Τέλςο δήλωσε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν προσπαθήσαμε τα πάντα προκειμένου να βρεθεί λύση, αλλά αντιμετωπίσαμε διαφορετικές κουλτούρες και στιλ διαπραγμάτευσης», ενώ σημείωσε ότι ακόμη και στο μεταναστευτικό ζήτημα, μπορούσε να έχει εξευρεθεί λύση. Πρόσθεσε ότι με όλο τον σεβασμό έναντι των Φιλελευθέρων (FDP) λυπάται που δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ίδια ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Γερμανία να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη φάση.

Ανεβαίνει το AfD
Πάντως, μεγάλος κερδισμένος στο πιθανό ενδεχόμενο νέων εκλογών θα είναι αναμφίβολα το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

  • CDU/CSU 31%, κερδίζοντας μία μονάδα
  • Πράσινοι 13% κερδίζοντας και αυτοί μία μονάδα
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 13% σταθερό
  • SPD 21% απώλεια μια μονάδα
  • Φιλελεύθεροι 10% παρουσιάζει απώλειες
  • Αριστερά 9% παρουσιάζει απώλειες

Νέο ΟΧΙ από Σουλτς στον μεγάλο συνασπισμό
Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς επαναλαβε σήμερα την άρνηση του κόμματός του να συγκυβερνήσει εκ νέου με το CDU της Άνγκελα Μέρκελ σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες της «Τζαμάικα».
Σε δηλώσεις του στη Bild am Sonntag ο Σοσιαλδημοκράτης εκτιμά πάντως ότι τα τέσσερα κόμματα θα συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης και σε έναν «ελάχιστο κοινό παρονομαστή». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει, δεν θα υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός, αλλά νέες εκλογές και την ευθύνη γι’ αυτό θα τη φέρει η Άνγκελα Μέρκελ.

Share.

Comments are closed.