Σπύρος Λυκούδης: Το μέρισμα ως είδος φιλανθρωπίας δεν είναι πολιτική

0

«Οτιδήποτε επιστρέφει πίσω είναι καλό αλλά δεν μπορείς έτσι να κρίνεις τα πράγματα» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης την πρωθυπουργική εξαγγελία για το κοινωνικό μέρισμα. 
Ερωτηθείς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σ. Λυκούδης επισήμανε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα που είναι ήδη πολύ βαριά για την πολιτική της.
«Υπάρχει μια πραγματικότητα. Έχει φτωχοποιηθεί όλη η χώρα από την υπερφορολόγηση. Οτιδήποτε επιστρέφει πίσω είναι καλό αλλά δεν μπορείς έτσι να κρίνεις τα πράγματα. Διότι όταν έχει καταβυθιστεί ολόκληρη η κοινωνία, το γεγονός ότι από τα 14,5 δις που της έχει πάρει, ξαφνικά ανακαλύπτει ότι μπορεί να μοιράσει 700 εκατ. δηλαδή να «πέσουν» 250 € στον καθέναν, δεν είναι σοβαρό» ανέφερε.
Σημείωσε ότι «όταν έχει συσσωρευτεί ένα μέρισμα μέσα από μια πολύ σκληρή και αντικοινωνική πολιτική και ξαφνικά αυτό το συσσωρευμένο περίσσευμα αντιμετωπίζεται σαν ένα είδος φιλανθρωπίας δεν είναι πολιτική αυτή. Δεν κρίνονται έτσι τα ζητήματα».
Με βάση την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος ο κ. Λυκούδης εξήγησε την κριτική του λέγοντας «Δεν θέλω καθόλου να κάνω λαϊκίστικη και ισοπεδωτική αντιπολίτευση. Η πρακτική που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση τα φρικτά χρόνια του 2012-2015, που τα έζησα στη βουλή, είναι τόσο απωθητική ώστε ούτε καν το σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να έχω την ίδια πολιτική συμπεριφορά»
Ωστόσο σημείωσε πως «η αιφνιδιαστική εξαγγελία του μερίσματος όμως, είναι προφανές ότι καταδεικνύει το βαρύ κλίμα, το εξαιρετικά δυσάρεστο για την κυβέρνηση, μετά και από όλη αυτήν την ιστορία με τους Σαουδάραβες, που θα δούμε που θα βγάλει».

Το αποτέλεσμα των εκλογών αδικεί τον Σταύρο που έπρεπε να μετάσχει νωρίτερα
Μιλώντας για τις εκλογές της Κυριακής ο κ. Λυκούδης σημείωσε η μεγάλη προσέλευση του κόσμου αποτελεί μεγάλη ενθάρρυνση στο εγχείρημα. «Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το αποτέλεσμα τον αδικεί τον Σταύρο Θεοδωράκη. Γιατί νομίζω ότι η παρουσία του σε αυτό που λέμε «προεκλογική περίοδο» υπήρξε πάρα πολύ σημαντική όπου και κατέθεσε γνήσιο μεταρρυθμιστικό πολιτικό λόγο
Ο κ. Λυκούδης εκτίμησε ότι εάν ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι είχε μπει όταν έπρεπε χρονικά σε αυτήν τη διαδικασία, δηλαδή πριν από ένα χρόνο, θα ήταν πρωταγωνιστής σε αυτή την ιστορία και δεν θα ήταν μια παρουσία σημαντική μεν αλλά αργοπορημένη. Κρίνουμε όμως τώρα εξ αποτελέσματος τα πράγματα. Παρά την αργοπορία του υπήρξε μια πολύ σοβαρή και θετική παρουσία και το αποτέλεσμα τον αδικεί.
Ερωτηθείς για το ποια στάση θα κρατήσει το Ποτάμι στον δεύτερο γύρο των εκλογών απάντησε: «Η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί στον Σ. Θεοδωράκη. Επειδή όμως ρωτάτε εμένα τι γνώμη έχω, θα σας έλεγα ότι αν ήμουν στη θέση του θα κρατούσα μια διακριτική απόσταση

Share.

Comments are closed.