Ανοίγουν οι χρονοκάψουλες στη Ρωσία: Σας ζηλεύουμε αφάνταστα, σύντροφοι

0

Μπορεί τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 να γιορτάστηκαν στη Ρωσία χωρίς τυμπανοκρουσίες, όμως σε πολλές περιοχές ήταν μια ευκαιρία για τους Ρώσους να ανοίξουν τις «χρονοκάψουλες» που είχαν θαφτεί πριν από μισόν αιώνα από τους γονείς και τους παππούδες τους και να διαβάσουν τα συγκινητικά μηνύματα των σοβιετικών προγόνων τους.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι «χρονοκάψουλες» είχαν τοποθετηθεί στα πιο απροσδόκητα σημεία.
Παραδοσιακά τοποθετούνταν στους τοίχους των κτιρίων των εργοστασίων και των σχολείων, αλλά υπήρξαν και ασυνήθιστες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα, στο Νοβοροσίσκ είχε τοποθετηθεί μέσα στη θάλασσα ή στη Σεβαστούπολη που είχε χτιστεί στη γωνία ενός πενταόροφου κτίριου στην οδό Rosa Luxemburg .
Μηνύματα και προβλέψεις πριν από μισόν αιώνα, που γράφτηκαν κυρίως για να τιμηθεί η 50ή επέτειος από την Επανάσταση, το 1967, προέβλεπαν ένα αισιόδοξο μέλλον, στο πλαίσιο του οποίου οι σοβιετικοί «σύντροφοι» θα είχαν θριαμβεύσει και θα είχαν φτάσει μέχρι τον Άρη και ακόμη παραπέρα.
Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα, το 1961, με τον Γιούρι Γκαγκάριν. Ο ενθουσιασμός από την κατάκτηση του διαστήματος είναι διάχυτος στα μηνύματα που γράφτηκαν έξι χρόνια αργότερα.
Στο Σερόφ, στα Ουράλια, οι μαθητές ανακάλυψαν στην κάψουλα που είχε θαφτεί στο σχολείο τους πριν από 50 χρόνια ένα μήνυμα που προέβλεπε ότι στο μέλλον οι Ρώσοι θα αποκτούσαν έγχρωμες τηλεοράσεις και βιντεοτηλέφωνα. «Σας ζηλεύουμε κάπως! Εσάς, τη νέα γενιά του κομμουνιστικού μέλλοντος» καταλήγει το μήνυμα.
Ο δημοφιλής μπλόγκερ Ιλιά Βαρλάμοφ ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα μήνυμα που βρέθηκε σε μια χρονοκάψουλα στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας κι έγραφε:
«Ξέρουμε ότι η εποχή μας είναι ενδιαφέρουσα, όμως η δική σας θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Κτίζουμε τον κομμουνισμό, ζείτε κάτω από τον κομμουνισμό. Πιστεύουμε ότι είστε πλήρως εξοπλισμένοι στον όμορφο μπλε πλανήτη Γη μας και θα έχετε κυριαρχήσει στη Σελήνη και φυσικά θα έχετε προσγειωθεί και στον Άρη. Πιστεύουμε ότι θα, συνεχίσετε την επίθεση στο σύμπαν που ξεκίνησε από τους ανθρώπους της 50ης επετείου, και τα διαστημόπλοιά σας θα οργώνουν τον γαλαξία.
Θα διαπραγματευτείτε την επιστημονική και πολιτιστική συνεργασία με εκπροσώπους άλλων εξωγήινων πολιτισμών.
Πιστεύουμε ότι το έργο που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, οι πατέρες και οι παππούδες μας, και που συνεχίζουν, θα σας φέρει μέχρι το τέλος.
Καλή τύχη, αγαπητοί σύντροφοι απόγονοί μας
Η εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα δημοσίευσε ένα κείμενο προερχόμενο από τη χρονοκάψουλα του Κρασνογιάρσκ:
«Για σας, που θα ζείτε στον 21ο αιώνα, το ταξίδι σε άλλους πλανήτες μάλλον δε θα είναι κάτι το καινούριο. Δε θα ξαφνιαστείτε όταν μάθετε ότι κατασκευάζεται μια πόλη κάπου στην Αφροδίτη. Πώς θα γιορτάσετε την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης;» διερωτώνται εκείνη την εποχή οι Ρώσοι.
«Σας ζηλεύουμε αφάνταστα, σύντροφοι, εσάς και τους απογόνους σας» αναφέρεται σε ένα άλλο μήνυμα, από την πόλη Κουρσκ.
Οι συντάκτες όλων αυτών των μηνυμάτων δε φαντάζονταν εκείνη την εποχή ότι η ΕΣΣΔ θα κατέρρεε πριν καν περάσει ένα τέταρτο του αιώνα.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ της ρώσικης εφημερίδας Κομσομόλσκαγια Πράβντα – Комсомольская правда με τίτλο «В стране вскрывают «капсулы времени»: о чем писали потомкам комсомольцы в 1967 году» στα ρώσικα, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.