Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα

0

Μια μεγάλη έκθεση που δίνει μια μεστή εικόνα για την εξέλιξη του νομίσματος και της έννοιας του χρήματος στην αρχαία Ελλάδα συνδιοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Η έκθεση «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα», που ξεκίνησε χθες 2 Νοεμβρίου και αποτελεί την πρώτη τους συνεργασία.
Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης έκθεσης, που ξεφεύγει από την παράθεση δεκάδων νομισμάτων είναι ότι δίπλα στα 85 νομίσματα, από τα 11.000, της Συλλογής της Alpha Bank, παρουσιάζονται και 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 32 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και των οποίων η εικονογραφία συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο κάθε θεματικής ενότητας.
Ανάμεσά τους και ο περίφημος αμφορέας του Μύσωνα, που απεικονίζει τον βασιλιά Κροίσο πάνω στην ταφική του πυρά, ο οποίος θεωρείται αμετακίνητος από το Λούβρο, αλλά τελικά οι αρμόδιοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κατάφεραν να τον δανειστούν.
Η έκθεση πιάνει το νήμα από την πρώτη εμφάνιση νομισμάτων στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. Το νόμισμα αποτελεί, πρωτίστως, το βασικό μέσον συναλλαγής των ανθρώπων, με το οποίο καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες, πραγματοποιούν τις πληρωμές και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Στην αρχαιότητα, το νόμισμα είχε και μίαν άλλη χρήση, μία χρήση που σχετίζεται με την εικονογραφία του: ήταν ένα μέσον συμβολισμού, ένα μέσον που ο καθένας μπορούσε να κρατήσει στα χέρια του, ένα σύμβολο απτό.

Οι ενότητες της έκθεσης είναι:

  • Χρήμα και συναλλαγές
  • Χρήμα και εμπόριο
  • Χρήμα και τέχνη
  • Χρήμα και ιστορία
  • Χρήμα και διακίνηση ιδεών
  • Χρήμα και προπαγάνδα
  • Χρήμα και κοινωνία
  • Χρήμα και τράπεζες

Tην έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με λήμματα όλων των εκθεμάτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Στο πλαίσιο της έκθεσης, σχεδιάσθηκαν από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, «Μύθοι και σύμβολα στα αρχαία νομίσματα» για μαθητές της Γ΄ Δημοτικού και «Νομίσματα και σύμβολα της καθημερινής ζωής στην αρχαία Ελλάδα», για μαθητές της Δ΄ Δημοτικού και της Α΄ Γυμνασίου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι ξεναγήσεις για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται καθημερινά. Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 723 9438 (13.00-16.00).

Η έκθεση θα διαρκέσει από 2 Νοεμβρίου 2017 έως 15 Απριλίου 2018 και στεγάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210 722 8321-3
Είσοδος έκθεσης: 8 €
Μειωμένο εισιτήριο για άνω των 65, φοιτητές και νέους 19-26 ετών: 5€
Για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είσοδος δωρεάν.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-17:00, Πέμπτη: 10:00-20:00, Kυριακή 11:00-17:00, Τρίτη: κλειστά
Ξεναγήσεις: Δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό με το εισιτήριο του Μουσείου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 12:00 και στις 15:00. Διανέμονται δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν την έναρξη της ξενάγησης.

Share.

Comments are closed.