Financial Times: Να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε την αντιαμερικανική ρητορική του

0

Για τις διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τα F-16, τις διευκρινίσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το πρόγραμμα αναβάθμισης του εναέριου στόλου και την… απομάκρυνση της κυβέρνησης από την αντιαμερικανική ρητορική, μιλάει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.  

«Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφαση της αριστερής κυβέρνησής του να δαπανήσει έως και 2,4 δισ. δολάρια για να αναβαθμίσει τον ηλικιωμένο ελληνικό στόλο των αμερικανικών F-16» γράφει το δημοσίευμα, και συμπληρώνει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή ότι δεν θα ξοδέψει όλο το ποσό που εγκρίθηκε από πλευράς της Ουάσινγκτον με βάση την αμερικανική νομοθεσία για στρατιωτικές πωλήσεις σε ξένους, επιμένοντας ότι η αναβάθμιση δεν θα ξεπεράσει το μισό αυτού του ποσού -μειώνοντας την προοπτική υπέρβασης των δαπανών». 

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι το ποσό αυτό είναι «ταβάνι» και ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί τώρα η αναβάθμιση τότε αυτή θα κοστίσει πολύ περισσότερο στο μέλλον. 

«Η συμφωνία για τα F-16 ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τσίπρα στην Ουάσινγκτον αυτό το μήνα. Στεκόμενος δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό στον Κήπο των Ρόδων, o Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει “χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς”. Η ανακοίνωση αυτή χτύπησε σαν ρεύμα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του υψηλού κόστους αναβάθμισης του εναέριου στόλου σε μια περίοδο περιορισμένων δαπανών για τις κοινωνικές δομές» συμπληρώνουν οι Financial Times. 

Η εφημερίδα παραθέτει επίσης τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη: «Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροπλάνων μας, για παράδειγμα, είναι παλιά και το ΕΚΑΒ δεν έχει χρήματα να αγοράσει καινούργια λάστιχα». Κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι παρότι η αναβάθμιση είναι ακριβή για την Ελλάδα, που προσπαθεί να ανακάμψει από την ύφεση, είναι και απαραίτητη για να ενισχυθεί ο στρατηγικός ρόλος της χώρας στην ασταθή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου

Τονίζεται, επίσης, ότι η στρατηγική σημασία της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία γίνονται όλο και πιο δύσκολες λόγω των δεσμών της Άγκυρας με τη Ρωσία και άλλων σημείων προστριβής με τους δυτικούς συμμάχους. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στην άκρη την παλαιότερη αντιαμερικανική ρητορική της από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, υπέρ -αυτού που λένε οι αξιωματούχοι του κόμματος- της δημιουργίας μιας πραγματιστικής σχέσης με την Ουάσινγκτον βασισμένη σε αμοιβαία συμφέροντα». 

Οι Financial Times παραθέτουν και τις δηλώσεις εκπροσώπου της ΝΔ, που υπογράμμισε τις περασμένες ημέρες ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη συμφωνία αρκεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις. 

«Εάν τα δημοσιονομικά στοιχεία δείξουν βελτίωση μέχρι το 2020, η Αθήνα σκοπεύει να αγοράσει 15 έως 20 F-35 -ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη του κόσμου- για να θωρακιστεί από την -όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται- Τουρκική απειλή. Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά αντίπαλος στον έλεγχο του Αιγαίου, αναμένεται να αγοράσει 100 τέτοια μαχητικά από την Lockheed Martin. Ελληνικά και τουρκικά F-16  έρχονται αντιμέτωπα πάνω από τα νησιά του Αιγαίου κάθε εβδομάδα…» γράφει η εφημερίδα, που παράλληλα παραθέτει δηλώσεις δύο ανώτατων Ελλήνων αξιωματούχων που δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα επεκτείνοντας την παρουσία στην αμερικανική βάση της Σούδας. 

«Η Αμερικανική πλευρά θέλει να υπογράψει συμφωνία πενταετούς διάρκειας με την Αθήνα για να εκσυγχρονίσει την 12μηνη κυλιόμενη μέχρι στιγμής συμφωνία και να χρησιμοποιήσει και άλλα ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια για να πετούν τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή», γράφει η εφημερίδα, και συμπληρώνει: «Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διστάζει λόγω των περασμένων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην Κρήτη και την παραδοσιακή ιδεολογική αντίθεση στην παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: “Η πρόσβασή μας στην Ελλάδα είναι ζωτική για τις αμερικανικές συνεισφορές στην περιφερειακή ασφάλεια και είμαστε ευγνώμονες για την ελληνική συνεργασία και τη χρήση του κόλπου της Σούδας». 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της δημοσιογράφου Kerin Hope της Βρετανικής εφημερίδας Financial Times με τίτλο «Greek PM defends decision to buy US-made fighter jets» στα αγγλικά, πατώντας  ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.