Λάμπρος Κατσούλας: Ομιλία του Διευθυντή Κρατικών Μουσείων Βερολίνου στο Μουσείο της Ακρόπολης

0

WolfDieter Heilmeyer γεννημένος στην Κόνισμπεργκ της Πρωσίας είναι ένας Γερμανός αρχαιολόγος, διευθυντής των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου.
Στις 20 Οκτωβρίου έκανε μία θαυμάσια ομιλία στην Ελληνική με θέμα την Μουσειοποίηση της Ακρόπολης.
Πως, δηλαδή, απογυμνώθηκε ο ιερός βράχος από όλα τα αρχαιολογικά αντικείμενα που μπορούσαν να μετακινηθούν. Αυτό έγινε για ιδιωτικές συλλογές και μεγάλα κρατικά μουσεία (από το Παλέρμο μέχρι το Λονδίνο, το Παρίσι και την Κοπεγχάγη).
Για την διαφύλαξη των αρχαιοτήτων από ιδιώτες η Γερμανική Αρχαιολογική Αποστολή στην Ελλάδα πρώτη έβαλε ηθικούς κανόνες για την διαφύλαξη των κινητών αρχαιοτήτων στην Ακρόπολη το 1873 τριάντα χρόνια πριν το επίσημο Ελληνικό κράτος κάνει ποιό αυστηρούς τούς νόμους. Πρότεινε ένα δίκτυο για τα γλυπτά της Ακρόπολης, που υπάρχουν σε πολλά μουσεία της Ευρώπης, για ανταλλαγές εκθεμάτων.
Παρατήρησε ότι η Ακρόπολη σήμερα είναι ένας αφιλόξενος τόπος, πρότεινε να υπάρχουν διάδρομοι και φυτά σε επιλεγμένους χώρους για σκίαση των επισκεπτών (για να γίνει ένα ημιυπαίθριο μουσείο). Η τρίτη πρόταση που έκανε ήταν να μετατραπεί το παλιό μουσείο Ακρόπολης στο ιερό βράχο σε μουσείο της ιστορίας του χώρου και των διαφόρων καταστροφών του.

Προηγούμενα άρθρα

  1. Λάμπρος Κατσούλας: Η τεχνολογία προχωρά και συγκλίνει
  2. Λάμπρος Κατσούλας: Κινέζικος σεισμογράφος (2ος αἰώνας μ.Χ.)
Share.

Comments are closed.