Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες θα πωλήσουν περισσότερα από 5 δισ. «κόκκινα» δάνεια

0

Για πιθανές αλλαγές στους στόχους των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά στην απαλλαγή από το βάρος των «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων) δανείων κάνει λόγο δημοσίευμα του Bloomberg: Όπως αναφέρεται, πηγές ενημερωμένες σχετικά με το ζήτημα αναφέρουν πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να πωλήσουν δάνεια ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που συνιστά αύξηση της τάξης των 5 δισ. σε σχέση με τους στόχους που υπαγορεύονταν από τους σχεδιασμούς του Σεπτεμβρίου.
«Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της ανάγκης μείωσης του όγκου των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (ΝΡΕ)» ανέφερε την Πέμπτη η Ντανιέλ Νουΐ, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, συμπληρώνοντας πως απαιτείται πλήρης εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στα τέλη του Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες είχαν στην κατοχή τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 72,8 δισ. ευρώ– πάνω από το 1/3 του συνόλου, και ως εκ τούτου επιδίδονται σε «κυνήγι» των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι επιλέγουν να μην πληρώνουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατασχέσεων, ή επιδιώκουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με έρευνα της Springer International Publishing πάνω σε δάνεια που δόθηκαν σε 13.070 ελληνικές εταιρείες για την περίοδο 2008-2015, μία στις έξι εταιρείες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.
Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνεται όλο και πιο κρίσιμο, καθώς επιβραδύνει την οικονομία, εμποδίζοντας τις τράπεζες να δίνουν νέα δάνεια.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο των δημοσιογράφων Sotiris Nikas, Christos Ziotis και Stefania Spezzati του διεθνούς πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg με τίτλο «Greek Banks Face ‘Gangs’ in Bad-Loans Battle With Defaulters» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.