Τελευταία αντίο στον Τζαλάλ Ταλαμπανί από χιλιάδες Κούρδους του Ιράκ

0

Πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο αντίο στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ που πέθανε σε νοσοκομείου του Βερολίνου όπου νοσηλευόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί οδηγείται στην τελευταία του κατοικία, στην Σουλεϊμανίγια στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Παρουσία του ηγέτη των Κούρδωνκαι προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Μασούτ Μπαρζανί, του υπουργού Εσωτερικών του Ιράκ και εκπροσώπου της ιρανικής κυβέρνησης, ο Ταλαμπανί κηδεύτηκε στην πόλη όπου μεγάλωσε ο ίδιος αλλά και το κουρδικό κίνημα για την ανεξαρτησία. Και οι Κούρδοι ποτέ δεν το ξεχνούν.

Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί υπηρέτησε ως πρόεδρος του Ιράκ από το 2005 ως το 2014. Ήταν Σουνίτης Μουσουλμάνος και ηγέτης της άλλης κουρδικ΄ςη παράτταξης του Ιράκ της Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν. Να σημειωθεί ότι και οι δυο προαναφερόμενες Ιρακινές παρατάξεις (κόμματα) ήταν αντίπαλα του του τούρκικου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Το 2003 ήταν μέλος του Κυβερνώντος Συμβουλίου, το οποίο συστάθηκε μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Διορίστηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος στις 6 Απριλίου 2005 και ξανά από την Εθνοσυνέλευση στις 22 Απριλίου 2006. Έγινε ο πρώτος μη Άραβας πρόεδρος σε αραβική χώρα.

Share.

Comments are closed.