Την πλήρη απαλλαγή Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ πρότεινε η εισαγγελέας

0

Την πλήρη απαλλαγή του Γιάννη Διώτη, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ για τους χειρισμούς του με την λίστα  Λαγκάρντ, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας Καλλιόπη Νταγιάντα στην αγόρευση της, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Για την εισαγγελική λειτουργό ο Γ. Διώτης δεν είχε δόλο, ούτε προέκυψε ζημία από τους χειρισμούς του για το ελληνικό δημόσιο, αφού τελικά η λίστα ελέγχθηκε και δεν χάθηκαν χρήματα για τα δημόσια ταμεία. «Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας» είπε η εισαγγελέας η οποία όμως δεν μπορεί να αποδοθεί στον κατηγορούμενο. 
Κατά την εισαγγελική κρίση, «δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι γνώριζε πως θα επέλθη ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. Αλλωστε, παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και δεν γνωρίζουμε τί θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του
».

Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε, ότι ουσιαστικά ο Ιωάννης Διώτης ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία, τη στιγμή που αντέγραψε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ και το παρέδωσε στον επόμενο – μετά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου- υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κίνηση, η οποία κατά την εισαγγελέα, αναίρεσε κάθε έννοια δόλου.

Η εισαγγελέας, υποστηρίζοντας την απαλλαγή του πρώην συναδέλφου της, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «μόνον κάποιος αφελής θα έλεγε, ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 24 Οκτώβρη οπότε και αναμένεται να εκφωνηθεί η απόφαση.

Share.

Comments are closed.