Ισόβια για τους 42 πραξικοπηματίες που αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ερντογάν

0

Τουρκικό δικαστήριο στη Μούγλα έκρινε σήμερα ενόχους 42 στρατιωτικούς με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, επιβάλλοντας στους περισσότερους εξ αυτών ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Ο δικαστής Εμιρσά Μπαστόγκ στο δικαστήριο της Μούγλα, στη νοτιοδυτική Τουρκία, ανέγνωσε τις ετυμηγορίες για τους 42 από τους 47 κατηγορούμενους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς. Η Μούγλα βρίσκεται κοντά στο πολυτελές θέρετρο όπου ο Ερντογάν και η οικογένειά του διέφυγαν από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών οι οποίοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο του τη νύχτα του πραξικοπήματος.
Η δίκη, η οποία άρχισε τον Φεβρουάριο, εντάσσεται στη σαρωτική καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής σχετική υπόθεση που φθάνει στο στάδιο της ετυμηγορίας.
«Ελπίζω η σημερινή ετυμηγορία να αποβεί ευνοϊκή για τον καθένα», δήλωσε ο Μπαστόγκ καθώς επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 34 κατηγορουμένους με «επιβαρυντικούς» όρους, τις σκληρότερες δυνατές ποινές με βάση το τουρκικό δίκαιο, καθώς αυτές επιμηκύνουν το κατώτερο χρονικό όριο έκτισης της ποινής που απαιτείται ώστε να εξεταστεί αίτημα για αποφυλάκιση υπό όρους.
Σε ακόμη έξι κατηγορούμενους τους επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων, ενώ σε δύο ακόμη ηπιότερες ποινές. «(Αρκετοί) κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι με την κατηγορία απόπειρας δολοφονίας του προέδρου» ανακοίνωσε ο Μπαστόγκ ενώπιον της κατάμεστης από κόσμο αίθουσας του δικαστηρίου.
Ένας από τους κατηγορούμενους αθωώθηκε, ενώ η υπόθεση ενός άλλου θα εκδικαστεί από άλλο δικαστήριο. Καμία ετυμηγορία δεν εκδόθηκε για τρεις κατηγορουμένους που δικάστηκαν ερήμην. Ανάμεσα σε αυτούς και ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Εκτέλεση, Εκτέλεση, Εκτέλεση
Διαδηλωτές πέταγαν αυγά και πλαστικά μπουκάλια
στους κατηγορούμενους καθώς αυτοί αποχωρούσαν με αστυνομική συνοδεία από το δικαστήριο. Άλλοι συγκεντρωμένοι ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και τραγουδούσαν δυνατά τους στίχους γνωστού τραγουδιού που δοξάζει τον Ερντογάν. Πολλοί καλούσαν για την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Πριν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, οι κατηγορούμενοι προέβησαν στις τελικές τους καταθέσεις με κάποιους να δηλώνουν ότι δεν πίστευαν ότι το δικαστήριο μπορούσε να εκδώσει μια δίκαιη ετυμηγορία καθώς αυτό τελούσε υπό πολιτικές πιέσεις.
«Από τη στιγμή που με συνέλαβαν στην αεροπορική βάση στις 16 Ιουλίου (2016), με μεταχειρίστηκαν σαν εγκληματία», είπε ο υποσμηναγός Εργκούν Σαχίν στο δικαστήριο. Εικόνες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στον απόηχο του πραξικοπήματος, έδειχναν κάποιους από τους φερόμενους πραξικοπηματίες – ανάμεσά τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς – γυμνούς φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους, με χειροπέδες και τα πρόσωπά τους γεμάτα μώλωπες.
«Τα λόγια δεν έχουν καμία σημασία εδώ, καθώς δεν μας δόθηκε η ευκαιρία μιας δίκαιης δίκης», τόνισε ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Γκοχάν Σεν. «Είμαστε το χορτάρι πάνω στο οποίο ελέφαντες ποδοπάτησαν καθώς πολεμούσαν».
Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύκτα της 15ης Ιουλίου, όταν πραξικοπηματίες με άρματα μάχης, πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Ο δικηγόρος του Ερντογάν, που ήταν παρόν στη δίκη, δήλωσε ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.
«Αν αυτοί οι πραξικοπηματίες είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς εκείνη την νύχτα την επίθεσή τους ενάντια στον πρόεδρό μας, η ιστορία θα ήταν διαφορετική, θα ζούσαμε τώρα σε μια διαφορετική Τουρκία», τόνισε ο Χουσείν Αϊντίν στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Ο γιος μου πήρε εκδίκηση», τόνισε ο Νιχάτ Εκέρ, ο πατέρας ενός αστυνομικού που σκοτώθηκε κατά την απόπειρα πραξικοπήματος. «Αν ο πρόεδρός μας μας καλούσε να επιλέξουμε, θα συμφωνούσαμε όλοι και θα λέγαμε ‘εκτέλεση, εκτέλεση, εκτέλεση», δήλωσε.

  • Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της δημοσιογράφουEce Toksabay του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters με τίτλο «Turkish judge finds 42 soldiers guilty of trying to kill Erdogan» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
  • Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ της τούρκικης εφημερίδαςCumhuriyet με τίτλο «Erdoğan’a suikast davasında 44 sanığa müebbet, 1 sanığa beraat» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε βίντεο του tele1 TV με την προσαγωγή των κατηγορουμένων

Δείτε βίντεο του Anadolu Ajansı με τις διαμαρτυρίες των οπαδ΄ψν τους Ερντογάν που ζητούν την εκτέλεση καθώς και την προσαγωγή των κατηγορουμένων

 

Share.

Comments are closed.