Συμβιβαστική λύση από το ΚΑΣ: Κήρυξε ως αρχαιολογικό χώρο μόνο 280 στρέμματα

0

Με συντριπτική πλειοψηφία κηρύχθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκταση περίπου 280 στρεμμάτων συνολικά στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και συγκεκριμένα στο λόφο Χασάνι, που βρίσκεται βορειανατολικά του αεροδρομίου προς μη μεριά της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στα Σούρμενα (όπως φαίνεται στην εικόνα.
Σημειώνεται ότι στα 280 στρέμματα που κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώρος δεν υπάρχουν περιορισμοί δόμησης. 
Πάντως στην υπόλοιπη περιοχή θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό Α.Ε. το οποίο προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής και οι υπηρεσίες του Υπουργείου αν προκύψουν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η οριοθέτηση της τοποθεσίας που βρίσκονται τα 280 στρέμματα καθώς παίζει τεράστιο ρόλο στην επένδυση.
Η συνολική έκταση είναι περίπου 280 στρέμματα ενώ φαίνεται ότι ενώ υπήρξε ομοφωνία στην κήρυξη, η διαφωνία καταγράφηκε ως προς τα όρια της έκτασης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντός των ορίων περιλαμβάνονται τμήματα των όμορων στο παλαιό αεροδρόμιο δήμων και ο λόφος Χασάνι.  
Οι ίδιες πηγές θέλουν την πρόταση αυτή να στήριξε και η επικεφαλής του ΚΑΣ και Γ.Γ. του Υπ. Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη. Εκκρεμεί η απόφαση του ΚΑΣ για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Πάντως τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάσει δύο εισηγήσεων:

  • Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700στρεμμάτων
  • Και η δεύτερη – η οποία και υιοθετήθηκε – προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση περίπου 300στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα).

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης απερρίφθη.
Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Η αντίδραση από κυβέρνηση για την απόφαση
Από την κυβέρνηση, εκφραζόταν κατ’ αρχήν ικανοποίηση. «Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ» σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Συμβουλίου. 
Πάντως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον διεμήνυε ότι οι εναλλακτικές έχουν εξεταστεί και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον προέκυπτε και σήμερα κάποιο κώλυμα ή εφόσον η απόφαση του ΚΑΣ δεν ήταν η αναμενόμενη, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Για τον κ. Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα το να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι ασύμβατη με το αφήγημα της κυβερνητικής βούλησης για προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων, που ο ίδιος έχει προτάξει.

Share.

Comments are closed.