Βία στην Καταλονία: Στο χειρουργείο πολίτης με τραύμα από πλαστική σφαίρα στο μάτι

0

Μάχες σώμα με σώμα, «ανοιγμένα» κεφάλια, πλαστικές σφαίρες, κλωτσιές και γκλομπ είναι τα κομμάτια του παζλ που διαμορφώνουν το εκρηκτικό τοπίο έξω από τα εκλογικά τμήματα της Καταλονίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί η ψηφοφορία για το απαγορευμένο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της καταλανικής κυβέρνησης 337 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την βία της ισπανικής αστυνομίας. Η τοπική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να καταδικάσουν τη βία, κάτι όμως που δεν έχει συμβεί, μέχρι στιγμής. Η σιωπή της ΕΕ μέχρι στιγμής είναι εκκωφαντική. Μόνο ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τα επεισόδια ενώ δήλωση έκανε και ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν.  
Από νωρίς το πρωί καταγράφονται συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλας Πουτζντεμόν χαρακτήρισε τις εικόνες ντροπιαστικές.
«Βία, αστυνομικά γκλομπ και πλαστικές σφαίρες. Επιθέσεις αδιακρίτως σε βάρος ανθρώπων που μαζεύτηκαν εδώ σε μια ειρηνική κινητοποίηση για να προστατεύσουν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια και τα εκλογικά τμήματα. Πιστεύω ότι σήμερα, έχουν ειπωθεί όλα. Η εικόνα του ισπανικού κράτους στο εξωτερικό διαρκώς επιδεινώνεται και σήμερα, έφτασε σε επίπεδα ντροπής που θα το συνοδεύουν για πάντα», δήλωσε.
Ο κ. Πουτζντεμόν ψήφισε σε ένα χωριό έξω από την Χιρόνα, καθώς άνδρες της Εθνοφρουράς εισέβαλαν με τη βία στο εκλογικό τμήμα της πόλης όπου είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Οι αστυνομικοί έχουν σαφή εντολή να κατάσχουν εκλογικό υλικό και να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», σχολιάζει η ισπανική κυβέρνηση
Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ραχόι στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.
Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.
Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική,» αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

Η δικαιοσύνη έκρινε το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό
Να υπενθυμίσουμε ότι το ανώτατο ισπανικό δικαστήριο έχει κρίνει το συγκεκριμένο δημοψήφισμα αντισυνταγματικό. Παρ’ όλα αυτά από νωρίς τα ξημερώματα, χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους δηλώνοντας ότι η ψήφος είναι δικαίωμά τους και παρά τις αστυνομικές επιχειρήσεις, εκατοντάδες εκλογικά τμήματα λειτούργησαν κανονικά.

Share.

Comments are closed.