The Guardian: Η ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης στην Ελλάδα προκαλεί δυστυχία στα στρατόπεδα προσφύγων

0

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δραματική άνοδο του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, επιδεινώνοντας τις ήδη άσχημες συνθήκες διαβίωσης στους νησιωτικούς καταυλισμούς.
Ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι αφίξεις βρίσκονται πλέον στο ανώτατο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2016, καθώς καταγράφονται καθημερινά πάνω από 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
H κατάσταση στα κέντρα υποδοχής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου είναι υπερβολικά τεταμένη, καθώς φτάνουν καθημερινά περισσότεροι από 200 άνθρωποι, από τους οποίους το 40% είναι παιδιά
«Είναι δραματικό, αυτοί που έρχονται είναι οι πιο ευάλωτοι από τους ευάλωτους», δήλωσε ο Ηλίας Παυλόπουλοςεπικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που φεύγουν από ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ. Τους τελευταίους μήνες έχουμε περιθάλψει περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποστεί βία, θύματα βιασμού και βασανιστηρίων».
Παρά τη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015 να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο – συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία – μόλις 29.000 έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Οι«28» απέτυχαν στα χρονοδιαγράγματα. Μαζικές διαδηλώσεις αναμένονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα όχι μόνο με βάρκες από την Τουρκία αλλά και περπατώντας στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Την Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 37 πρόσφυγες – συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών – από το Ιράκ, τη Συρία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν, είχαν εγκαταλειφθεί από διακινητές στην εθνική οδό εκτός Θεσσαλονίκης.
Οι οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για κατάσταση που παραπέμπει στο 2015. «Ζούμε μέρες του 2015», δήλωσε ο Παντελής Δημητρίου από την Ηλιάκτιδα, μια τοπική ΜΚΟ στη Λέσβο, «Οι ροές έχουν γίνει τεράστιες. Από τους 50 έως 60 ανθρώπους που έφτασαν στη Λέσβο στις αρχές Ιουλίου, ο αριθμός σήμερα είναι πάνω από 200. Ίσως έχει να κάνει με τις γερμανικές εκλογές, ίσως με τις επιδεινούμενες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ή ίσως αυτό να είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα πριν από τον χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει».
Περισσότερο ανησυχητικός είναι ο αριθμός των ανηλίκων που έρχονται στην Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα η Save the Children ανακοίνωσε ότι περίπου το 40% των νέων αφίξεων ήταν άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Περισσότεροι από 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται σήμερα σε λίστες αναμονής στην Ελλάδα για να φιλοξενηθούν σε κέντρα φιλοξενίας παιδιών.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Helena Smith αγγλικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο «Surge in migration to Greece fuels misery in refugee camps» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.