Τέταρτη θητεία για την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά με μεγάλες απώλειες

0

Τέταρτη θητεία για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν τα exit poll από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD των γερμανικών εκλογών.
Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων από τις γερμανικές εκλογές τα κόμματα παίρνουν τα εξής ποσοστά:

  • Χριστιανοδημοκρατικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα CDU/CSU το 32,9%
  • Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD το 20,8%
  • Ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD το 13,1%
  • Φιλελεύθεροι FDP το 10,5%.
  • Πράσινοι το 9,1%
  • Die Linke το κόμμα της Αριστεράς το 8,9% 

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013.
Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Η κατανομή των εδρών

  • Χριστιανοδημοκράτες 217 έδρες,
  • Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες,
  • Ακροδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες,
  • Φιλελεύθεροι 70 έδρες,
  • Πράσινοι 62 έδρες
  • Die Linke το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.   

Πύρρειος νίκη για τη Μέρκελ
Η καγκελάριος κέρδισε μαζί με το κόμμα της τις εκλογές και οδεύει προς τέταρτη θητεία. Όμως το σκορ των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU, ανάμεσα στο 32,7% και 33,3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι το χειρότερο που έχει καταγράψει ποτέ η γερμανική χριστιανοδημοκρατία. Μέχρι σήμερα, η χειρότερη εκλογική επίδοση καταγράφηκε το 2009 με 33,8%.
Κατά συνέπεια, η Άγκελα Μέρκελ απέτυχε στον στόχο που το κόμμα της είχε θέσει, να φθάσει στο 40% τουλάχιστον. Αυτό κινδυνεύει να τροφοδοτήσει στους κόλπους των CDU και CSU τις επικρίσεις για τον κεντρώο προσανατολισμό της πολιτικής της. Αυτό θα περιπλέξει επίσης σοβαρά τις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Ο Μεγάλος Συνασπισμός… πέθανε (ist tot)
Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στον “επικήδειο” του μεγάλου Συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με το SPD του Μάρτιν Σουλτς που κυβέρνησε την χώρα για πολλά χρόνια -και με επιτυχία θα έλεγε κανείς.
Αυτός ο συνασπισμός… πέθανε (ist tot) το βράδυ της Κυριακής και η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μια ιστορική πανωλεθρία, καθώς καταλαμβάνουν το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας τους, από το μακρινό 1952- αποτελεί μια τόσο βαριά ήττα για το SPD ώστε  σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.
Μάλιστα το εσωκομματικό “μπάχαλο” στο SPD συνεχίστηκε και μετά την “κρυάδα” του 20%, καθώς η Σβέζιχ δήλωσε μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές πως ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του, ωστόσο λίγα λεπτά μετά ο ίδιος ο Σουλτς έσπευσε να την διαψεύσει, λέγοντας πως θα είναι ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου!

Μετά το όχι στο μεγάλο συνασπισμό τι απομένει;
Με την άρνηση του SPD για το μεγάλο συνασπισμό μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων
Δηλαδή, μαι συμμαχία «Τζαμάικα» της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, ένας συνασπισμός που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Το πρόβλημα είναι η σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στους Πράσινους, από τη μία πλευρά, και τους φιλελεύθερους, αλλά και την συντηρητικότερη πτέρυγα της πολιτικής οικογένειας της Μέρκελ από την άλλη.
Τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι υποβάθμιζαν προεκλογικά την πιθανότητα ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», αλλά δεδομένου ότι ήταν εκτός κυβέρνησης για τέσσερα και 12 χρόνια αντίστοιχα, ίσως δεχθούν να μετάσχουν στην κυβέρνηση.
Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους. Και ορισμένα μέσα ενημέρωσης φθάνουν μέχρι και στη διατύπωση της πρόβλεψης για διεξαγωγή νέων εκλογών εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν τον σχηματισμό ενός συνασπισμού “Τζαμάικα”
Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό “Τζαμάικα” μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.
Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.
Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό “Τζαμάικα”.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες διασφάλισαν μια τέταρτη θητεία της Μέρκελ
Οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι και κυρίως οι γυναίκες φρόντισαν ώστε η Άγγελα Μέρκελ να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Αυτές τις δύο κατηγορίες ψήφισαν κατά κύριο λόγο τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αν και το κόμμα κατέγραψε απώλειες και εκεί.
Οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών ψήφισαν σε ποσοστό 41% το CDU/CSU, μείωση περίπου 8% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το ποσοστό έφτασε το 47% μεταξύ των γυναικών (μείωση 6% σε σχέση με το 2013).
Μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών μόνο το 25% ψήφισε τους Χριστιανοδημοκράτες.
Το SPD παραμένει πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 και στους μεταξύ 30 και 44 ετών, με ποσοστά 19% και 17% αντίστοιχα.
Την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προτιμούν δύο φορές περισσότερο οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (16% έναντι 9%), ενώ στην πρώην ανατολική Γερμανία έχει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το CDU στους άνδρες κάτω των 60 ετών.
Σε ολόκληρη τη Γερμανία το 16% των ψηφοφόρων μεταξύ 30 και 44 ετών ψήφισε το ακροδεξιό κόμμα, όπως και το 15% της κατηγορίας 45 με 59 ετών. 

Share.

Comments are closed.