Οι τρύπες στα έσοδα μπορεί να φέρουν μέτρα το 2018 – Πάει το μαξιλάρι του Τσίπρα

0

Μαύρα μαντάτα μας έστειλε ο Αύγουστος σε εμάς αλλά και στο υπ. Οικονομικών καθώς τα έσοδα κατέρρευσαν σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι για πρώτη φορά διαπιστώνεται υστέρηση σε στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, με αποτέλεσμα το «μαξιλάρι» ενός δισ. ευρώ που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις πριν από μερικές ημέρες στη ΔΕΘ πάει… περίπατο.

Τα έσοδα του Αυγούστου είναι σχεδόν κατά 1,8 δισ. Ευρώ κάτω από το στόχο ενώ τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης σημαίνουν και «καμπανάκι» για τον Σεπτέμβριο που πρέπει να πληρωθούν ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος από τα οποία στο ΥΠΟΙΚ αναμένουν εισπράξεις 2 δισ. Ευρώ.

Όπως και τον Ιούλιο έτσι και τον Αύγουστο τα κρατικά έσοδα παρουσίασαν υστέρηση (ύψους 1,7 δισ. ευρώ) και μάλιστα τον Αύγουστο για πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε κάτω από τον στόχο ενώ τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης σημαίνουν και «καμπανάκι» για τον Σεπτέμβριο που πρέπει να πληρωθούν ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος από τα οποία στο ΥΠΟΙΚ αναμένουν εισπράξεις 2 δισ. Ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό διαμορφώθηκε σε 3,550 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,573 δισ. ευρώ και είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους πολλούς μήνες που σημειώνεται υστέρηση, έστω και 22 εκατ. ευρώ. Μόλις την Πέμπτη το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου που έχει τεθεί, δηλαδή 1,75% του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ). Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε με νόημα, είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε το στόχο.

Share.

Comments are closed.